top of page
Keresés
  • Franczia Balázs

Az ipari császárfa szerepe a modern, magyar gazdálkodásban 2. rész


Ígértemhez híven megpróbálom felfedni a lehetőségeket, a várható munkafolyamatokat, a beruházási költségeket, és a várható bevételt.

Előre is elnézést kérek az olvasótól, hisz ez a rész száraz, és számokkal teli lesz. Mindezek ellenére érdemes végigolvasni, mert így biztosan megérthetjük a Cotevisa 2 Ipari császárfa termelésének miértjét.

A császárfa nem 1 fajta

Legelső lépésnek, ha valaki találkozik a Császárfával, fontos megjegyeznem, hogy ez a növény népies magyarosított neve. A tudomány ezeket a növényeket Paulownia néven ismeri. Ezen fák, növények csoportjába több alfaj tartozik bele. Hazánkban ezek elsősorban fák, de az őshonos területeken lehetnek bokrok is. Ha az első részben említettem a szőlőt, akkor maradjunk meg ennél, mint hasonlatnál. A Kínai Császárfák családjában is nagyon sok rendre eltérő fajta van. A császárfa gyűjtőnév. 12 fajtáját ismerjük. Hazánkban kb 6 alfaj, és vagy 4 féle hibrid életképes. Tulajdonságaik talán olyan eltérőek lehetnek egymástól, mint a különböző szőlőfajták esetében. Van vörös, világos, korai, kései, van vad, amit a gazda nem hasznosíthat. És még tájegységek szerint is ki tudja mennyi…

Most nem is szeretném felsorolni, és nem is kell. Tapasztalatom, hogy a magyar gazda tudja, hogy egy adott kultúra telepítése előtt mennyire fontos a fajtaválasztás. Elengedhetetlen, hogy az ember utánanézzen milyen fajta kukoricát, vagy búzát vessen az adott évben. Ez Császárfák esetében is pontosan így van. Bár több kísérlet van rá, de úgy látom, hogy nem igen lehet félrevezetni a tapasztalt termelőt.

Amikor a forgalmazást indítottuk, én is körülnéztem a piacon. Azért a Cotevisa 2 Ipari Császárfát választottuk, mert a többi piacon elérhető fajtánál többet tudott. Megfelelt a termelők kívánalmainak, és a feldolgozása is biztosított volt, tehát a végtermék értékesítése. Azaz a minőségi faanyag biztosítottnak tűnt. Azóta a hazai termelők bebizonyították, hogy valóban működik a fajta, és jobb eredményeket is tudtunk realizálni, mint a fajtatulajdonos által előirányzott értékek.

A más fajtákkal való összehasonlításra most nem szeretnék kitérni. Egy másik írásomban részletesen, és pontosan foglalkozom ezzel.

Ha érdekli, a téma ITT található.

Magához a növényhez komplett munkatervet adunk. Termesztőink, ültetvénytulajdonosainak tisztában vannak, azzal, hogy a jó génállomány, a megfelelő minőségű alapanyag még nem garancia a sikerre. Legtöbb esetben a szándék is megvan az eredményes munkavégzésre, de ez mit sem ér, ha a növény mellé nem adnak egy komplett termesztési szakutasítást.

A Cotevisa 2 Ipari császárfa életkörülményei

Szerencsére a klimatikus viszonyok, és a magyar föld minősége bőven megfelel a növény eredményes termesztésére. Alapesetben abból lehet kiindulni, ha azon a területen más szántóföldi kultúra, mint például a repce, vagy a kukorica, napraforgó jól teljesített, akkor a Cotevisa 2 is szép értékeket fog mutatni. Ha új területet, vagy szerényebb adottságokkal rendelkező termőföldet szeretnénk bevonni a termesztésbe, akkor érdemesebb előtte egy talajvizsgálatot csináltatni. Ez esetben megbecsülhető, hogy milyen eredmények várhatóak a az adott termőterületen.

Termesztés időszaka, az ültetvényünk vágásérettsége

A Cotevisa 2 telepítése, az év különböző időszakaiban történhet. Gazdákat befolyásolható tényező lehet a terület előkészítése, munkaerő kapacitás, vagy az előző kultúra betakarítása. Ha ismerjük ezeket a körülményeket, akkor tudjuk igazítani az ültetés időszakát a gazda számára a legoptimálisabb időpontra. Tapasztalatunk, hogy a kora tavaszi telepítés a legoptimálisabb. Itt még nincsenek munkák az egyéb kultúrákkal. Ez az időszak március végétől Április végéi terjed. Itt a gazdák még jobban ráérnek, és van idejük előkészíteni a területet, valamint letelepíteni a fákat.

A telepítést meg kell előznie a talaj előkészítésének. Ez jellemzően a sor valamint a távközök kimérését, ültető gödrök elkészítését foglalja magába. Továbbá nagyon fontos, hogy a területen lehetőség legyen az öntözőrendszer kiépítésére. Ugyanis a Cotevisa 2-t, ugyanúgy mint minden más ipari császárfát a termesztés első kettő évében öntözni kell.

Mit jelent ez számokban?

A terület előkészítése, az ültető gödrök istállótrágyával való feltöltése, megvalósítható 60-120 ezer forintból. Ha a terület nem rendelkezik kúttal vagy más vízvételi lehetőséggel, akkor ezt ki kell alakítani. Ennek költsége nagyon változó lehet. Tapasztalatim szerint 80- 260 ezer forint közötti összegből szokott kijönni. A csepegtető típusú öntözőrendszer anyagköltsége hektáronként 280 – 340 ezer forintra. Összességében elmondhatom, hogy a teljes terület előkészítése megáll 500- 750 ezer forint környékén.

Ültetvényünk vágásérettsége

Abban az esetben, ha a lehető legrövidebb időn belül szeretnénk kitermelni a fáinkat, akkor a technikai visszavágást követően min 5 éves kortól lehet rá számítani. Ennyi idős fáknak a törzsátmérője már bőven 30 cm felett van. Tehát már fűrészipari felhasználásra alkalmas a farönkünk. Mint korában írtam nincs kitermelési kényszer. Ha az ültetvénytulajdonos nagyobb bevételt szeretne, akkor tovább hagyja lábon a növényeket. Gazdasági szempontból a lehető legoptimálisabb időszak a 7-8 éves fák kivágása. A törzsátmérő 45 – 55 cm fölé hízik, ez a fűrésztelepeken is impozánsnak számít. A faanyag kihozatal ez esetben lényegesen több mint 30 cm törzs esetében. A vágási veszteség jóval kisebb, hiszen a fatörzs görbülete sokkal laposabb ívben terül el mint egy 30 cm törzsnél. Hektárra levetítve a telepíthető tőszám itt még optimális.

Facsemeték. Fentebb leírtak kettő vágási ciklus variációit taglalják. Ez esetekben a hektárra ültetett tőszám 600 és 500 db facsemete/ hektár között változhat. Ezen tőszámmal számolva 1 200 000 és 1 000 000 Ft között mozog a szaporítóanyag bekerülési ára.

Faanyag kihozatal, és számok

4-5 éves törzs esetében az egy fából kinyerhető fűrészáru mennyisége 0,3-0,35 m3. Ha a vágásforduló kitolódik, akkor 7-8 éve fatörzsek akár 0,5 m3 szélezett fűrészárut is képesek adni. Matematika nyelvére fordítva, ha a jelen piaci árakat veszem alapul, akkor egy m3 jó minőségű Paulownia fűrészáru ára el kell, hogy érje a minimum 85 000-90 000 Ft/m3 árat. Ezt hektárra kivetítve a különböző vágási időszakokkal számolva. 180 – 250 m3 faanyagot jelent. Bevételem vágásfordulónként 15 300 000 Ft tól felfele várható. A feldolgozás mértékétől függően ez a szám ennél még magasabb is lehet. Elsőre kicsit soknak hangzik, de ez egy normál erdészeti kultúrában egyáltalán nem kimagasló. Középárnak számít. Nagy előnyünk az erdőkkel szemben, hogy itt a vágásra, és a bevételre nem kell várnom 30-40 évet. Szinte ugyanaz a profit érhető el lényegesen rövidebb idő alatt.

Tévhitek a Cotevisa 2-vel kapcsolatban

Pont a gyors vágásfordulók miatt a kritikusok egy kis csoportja azt hangoztatja, hogy a fa kizsigereli az adott földterületet. Ez nem igaz. A kukorica, és a napraforgó, ahol nagy mennyiségű termést veszünk le a területről, sokkal jobban kihasználja az adott termőterületet, mint a Cotevisa 2. Igaz a Cotevisa 2 termesztése első 2-3 évében kell trágyázni, műtrágyázni a területet. De ezt nem a szezon végén nem hozzuk le a földterületről, hanem a lehulló lombkorona formájában visszajuttatjuk a talajba. Így egy idő után megindul egy természetes tápanyagkeringés az adott földterületen. A levelek gyorsan komposztálódnak, és a bennük raktározott tápanyag felvehetővé válik. Az első pár év műtrágyázási összköltsége nem haladja meg a 200 000 Forintot.

Összegezés

Ha úgy dönt, hogy termőterületén más egynyári kultúráktól eltérően,évelő ipari növényként telepíti a Cotevisa 2 ipari császárfát . A kiadási oldalon jelentkező költsége 3 000 000 Forint/ hektár 5-6 év alatt. Ezzel szemben a bevételi oldalon 15 000 000 Forintot is eredményezhetnek. A munkálatok, amelyekkel számolni kell az öntözés a kultúra első 2-3 évében, és a faanyag minőségi kialakítása, ami jellemzően 1-2 év alatt megtörténik. Úgy kell tervezni, hogy a növény termesztése közben az elvégzendő munka, és kiadás is a termesztés első 3 évében történik. Azt kell mondanom, hogy az esetleges 5 éves ciklusból a munka, és költségek 70% az első kettő évben jelentkezik. Ha ezt sikeresen el tudjuk végezni, akkor a hátralévő időben minimális ráfordítást igényel az ültetvényünk.

Ha érdekesnek találta cikkemet, vagy bővebb szakmai betekintésre kíváncsi akkor kérem, vegye fel velünk a kapcsolatot itt >>! Látogassa meg ültetvényein valamelyikét.

Paulownia Planet - Kapcsolat

787 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page