Mikor kell a Cotevisa 2 ipari császárfa ültetését megcsinálni?!

August 2, 2019

Ipari császárfa ültetési időszaka.

 

Avagy az év melyik időszakában ültessem el az ipari császárfa palántákat, mikor kezdje meg az ültetvény  kivitelezését?!

 

Aki egy kicsit is jártas a kertészetben, a kertgondozásban, szántóföldi kultúrákban, az bizonyára találkozott már a következő kifejezésekkel: tavaszi ültetés, őszi ültetés. Általában ezek a jellemzőek. Sokaknak az is ismerősen csenghet, hogy nyáron nem ültetünk semmit, nyáron nem kezdünk telepíteni semmit, mert nagyon meleg van, szárazság van. Arról már megoszlanak a vélemények, hogy fák esetében melyik időszak az optimális. Vannak olyan forgalmazók, akik az ő növényfajtájukat, legyen ez most erdészeti-,  gyümölcsfa, vagy díszfa tavaszi ültetésre, van aki őszi, telepítésre ajánlja.

 

Mi a helyzet az ipari császárfa esetében?  Melyik az ipari császárfa legoptimálisabb ültetési időszaka?

Ahhoz hogy ezt a kérdést megválaszolhassam meg kell érteni az egész folyamatot, ami az ipari császárfa ültetvény kineveléséhez szükséges elejétől a végéig. Létezik egy munkaterv, aminek a betartása kötelező ahhoz, hogy az ipari császárfa palántából valóban ki tudjuk nevelni a jó minőségű, ipari felhasználásra alkalmas faanyagot. Ezt az egyedi, a Cotevisa2 ipari császárfa hibridhez kidolgozott munkatervet lépésről-lépésre be kell tartani! Ennek az egyik része maga az ültetés. Tény és való nagyon fontos része, hogy bekerüljön az a palánta a földbe.


De semmivel sem fontosabb része a munkaterv egymásra épülő folyamatainak, mint az összes többi. Amik ugye nem felcserélhetőek.
 

Ha megnézzük az ipari császárfa kinevelésének a lépéseit, most itt csak röviden, címszavakban összefoglalva a következő lépéseket találjuk.

  • terület előkészítése

  • vízvételi lehetőség kiépítése

  • öntöző rendszer telepítésre

  • ültetés

  • ültetés utáni időszak

  • visszavágás

  • visszavágás követő első év

  • visszavágás követő 2 év

Láthatjuk, hogy a tényleges ültetést megelőzően van két másik munkafolyamat, amelyeket az ültetés megkezdése előtt meg kell csinálni.

FONTOS: Csak megfelelően előkészített talajba telepítünk! Valamint csak meglévő működőképes öntözőrendszer esetén ültetjük be a palántáinkat a földbe. Ha ezek a munkafolyamatok nincsenek elvégezve hiába van tavasz, hiába kezdődik a mezőgazdaságban az ültetési szezon nem kezdhetjük meg az ipari császárfa telepítést!

 

Viszont a megfelelően elő van készítve a talaj és van egy működőképes kiépített öntözőrendszerünk, akkor akár nyáron a 35-40 fokos kánikulában is elvégezhető a telepítés. Mert ugye az ipari császárfa palánták fejlődése a megfelelő ültető gödör kialakítása miatt és a működőképes öntözőrendszer meglétével biztosított. Ezen növények esetében nem terméshozamra, nem optimális virágzási időszakra neveljük a növényeket, hanem a minőségi, jól feldolgozható faanyag kihozatal a cél.  Célunk eléréséhez az ültetés tényleges idejének a megválasztása nem bír jelentős ráhatással. A munkafolyamat korábbi, és későbbi betartása az ami biztosítja, hogy az ültetési időszaktól függetlenül ki tudjuk nevelni a fákból a 6-7 m hosszú, egyenes szárú és csomómentes faanyagot.

 

A következő jelentős lépcső az ipari császárfa ültetvény életében az ültetés utáni időszak.

Ez az időszak arról szól, hogy a már eltelepített, földben lévő ipari császárfa palánták megerősödjenek annyira, hogy a szakszerű technikai visszavágást követően meg tudjuk kezdeni a hosszú csomómentes egyenes törzs kialakítását. Ehhez pedig erős gyökérzóna szükséges. Az ültetés utáni időszak az az időszak, amikor a növény kineveli magának ezt az erős, fejlett gyökérzónát, Ennek a folyamatnak megfelelően le kell zajlania ahhoz, hogy a következő munkafolyamat megkezdhető legyen. Na ez a folyamat már időhöz kötött. 

 

Az erős gyökérzóna kinevelésének időszaka általában vegetációs időszakban négy-öt hónapot vesz igénybe. Ez a minimális időszak, ennél csak hosszabb lehet, rövidebb nem. Ezalatt az ipari császárfánk olyan fejlett gyökérzónát tud kialakítani magának, ami lehetővé teszi a felsőrész visszavágását, és így a minőségi faanyag nevelésének megkezdését. Ha el tudjuk végezni megfelelően előkészített talajba a kora tavaszi telepítést, és a csemeténk törzsátmérője a vegetációs időszak végére eléri a 4-5 cm átmérőt, akkor a következő évet már kezdhetjük a visszavágással.

 

 

Ha nincs lehetőségünk vagy időnk a talajt előkészíteni és csak nyár közepén vagy egy kora őszi ültetést tudunk megcélozni. akkor sincs semmi gond. A növényeink onnantól kezdve, hogy földbe kerültek fejlődnek és erősödnek. Minél több időt töltenek kint visszavágás előtt, annál fejlettebb, erősebb gyökérzónával rendelkeznek majd. A visszavágás időhöz kötött, február végén, március elején végezhető el. Így sokkal erősebben tudnak fejlődni, minőségi faanyagot nevelni. Tehát egy nyári vagy egy kora őszi telepítésnél a visszavágás nem a következő évben, hanem egy évvel később fog történni. Egy fél vegetációs időszakkal több időt fognak az ipari császárfa csemetéink a végleges ültetési helyükön fejlődni. Így erősebb, fejlettebb gyökérzónájuk lesz mintha a telepítés megkezdésével vártunk volna meg a következő szezont.

 

Az ipari császárfa ültetés egyedül a téli időszakban nem végezhető el. Az átfagyott talaj esetén nem végzünk ültetést, mert a növény gyökérzónája sérülne a fagyott földbe való ültetéskor. Illetve nem lehetne kellőképpen vissza tömöríteni a földet a császárfa palánta gyökerei köré.

Összegezzük a legelején feltett kérdésre a pontosan megfogalmazott értelmezhető választ: A Cotevisa2 ipari császárfa esetében az ültetésre a megfelelően előkészített, öntözőrendszerrel ellátott talajban, kora tavasztól, szeptember végéig van lehetőség.

 

Hozza létre Ön is jövedelmező ipari császárfa ültetvényét! Termeljen hektáronként több mint 10.000.000 Ft hasznot 5 évente! Kapcsolatfelvétel és ajánlatkérés >>
 

Franczia Balázs – Paulownia Planet

Cotevisa 2 Ipari Császárfa

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Kiemelt hírek

A 3 + 1 legfontosabb feladat, ha császárfa ültetésben gondolkodik - 3. rész

February 1, 2019

1/6
Please reload

Hírek
Please reload

Archívum