top of page
Keresés
  • Paulownia Planet

Miért nem mindegy, hogy milyen császárfát ültetünk?!


Az elmúlt hetekben a Paulownia Planet hivatalos facebook oldalán megjelent posztjainknak heves visszhangjai lettek. Ennek örülünk, hisz igen jól mutatja, hogy komoly aktivitás mutatkozik az általunk képviselt területen, de az is egyértelművé vált, hogy pár meghatározó információ még nem épült be vagy épp rosszul épült be a köztudatba. Ezen hitek és tévhitek területén szeretnénk jelen írásunkkal rendet tenni, hogy mindenki hiteles információk alapján hozhasson döntést a császárfa ipari célú telepítésével kapcsolatos témában.

Cotevisa 2 - speciális kínai császárfa hibrid

Lássuk lépésről-lépésre:

1. Minden császárfa egyforma - TÉVHIT

A császárfa (paulownia) egy növénytani gyűjtőnév. Rendszertani besorolástól függően 6-17 fajt tartalmaz, az ajakosvirágúak (Lamiales) rendjébe, ezen belül a tátogatófélék vagy tátikafélék (Scrophulariaceae) családjába tartoznak a különböző alapfajok. Az alapfajok Kelet- és Dél-Ázsiában őshonosak, Kína túlnyomó részén, Vietnamban, Észak-Laoszban, Japánban és a Koreai-félszigeten is találkozhatunk Paulownia fajok egyedeivel. Az alapfajok a középkor óta jelen vannak Európában, ekkor kerültek be az Európai udvarokba, mint dísznövények.

Az alapfajokon kívül találhatóak különböző nemesítési céllal létrehozott alfajok és speciális hibridek. Ezen alfajok és hibridek közül kiemelkedik az ipari célú COTEVISA 2 - speciális kínai császárfa hibrid. Nézzük pontonként miben különbözik az alfajoktól és a többi császárfától a COTEVISA 2:

HŐMÉRSÉKLETI VISZONYOK

- amíg az alapfajok a szubtrópusi éghajlaton működnek, tehát alacsony a hidegtűrő képességük, addig a COTEVISA 2 az európai klimatikus viszonyokra lett specializálva (fagy- és hőtűrő, -30 és +50 Celsius fok között életképes)

VÍZIGÉNY

- az alapfajok elterülő gyökérzet miatt a felszíni, 1-1,5 méteres talajrétegből szívják fel a vizet és a tápanyagokat, ez azt jelenti, hogy folyamatos öntözést igényel, ellenkező esetben nem, vagy kevésbé fejlődik. A COTEVISA 2 6-7 méter mélyre nyúló karógyökérzettel bír így a talajvizet elérve Európában is kiemelkedő és stabil növekedést produkál (5 év alatt vágásérett, 35-40 cm-es törzsátmérő). Öntözést csak a telepítést követő első két évben igényel.

MIÉRT TELEPÍTSE

- az alapfajok többsége dísznövény, a COTEVISA 2 - 1. osztályú vagy osztályon felüli ipari alapanyag termelésére lett kinemesítve (nem tüzifa) a kitermelt faanyag ISO és TÜV minősítéssel bír!!!

AZ ŐSHONOS NÖVÉNYZETRE VESZÉLYES-E?

- a császárfa alfajok szinte mindegyike rendkívül gyorsan szaporodik (invazív), és gyökérről is sarjad, tehát az elszaporodást követően a területről nehezen irtható ki, a COTEVISA 2 hibrid, tehát természetes módon szaporodásra képtelen, így nem invazív, nem terjed, 0% veszélyt jelent az őshonos erdei fakulturákra

Ha Ön profittermelés céljából gondolkodik császárfában, akkor a jelenlegi piaci lehetőségek közül nem hagyhatja figyelmen kívül a piacvezető paraméterekkel bíró COTEVISA 2-öt! Ha csak kertdíszítés vagy hobby célból, akkor is versenyképes ajánlattal állunk rendelkezésére.

Vásároljon COTEVISA 2 - speciális kínai császárfa hibrid csemetét egyenesen az importőrtől! Kérjen egyedi ajánlatot itt>>

569 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page