May 21, 2020

Paulownia Planet

Növények esetében, gyakran merül fel a kérdés, hogy az adott növényfajta invazív-e vagy sem.


Sajnos gyakran találkozom azzal, hogy egy növényt egy-egy tulajdonsága alapján invazívnak kiáltanak ki. Sajnos nem egyszer olyan konspiratív módon kifordítva a valóságot, hogy az még a lapos föld elméletet is túlszárnyalhatná.


A helyzet az, hogy a Cotevisa 2 Paulownia Clon-ra Magyarországon ez idáig nem ké...

March 26, 2020

Paulownia növények (császárfák) faanyagának használata kevésbé elterjedt Magyarországon. Amennyiben általános célú faanyag felhasználásról esik szó, akkor mindenkinek a fenyőfélék jutnak eszébe. Valóban, hazai körülmények között ez a legelterjedtebb faanyag. Az már kevésbé ismert tény, hogy ebből a faanyagból állítja elő hazánk a legkevesebbet.

A jelenlegi tendencia az az, hogy minden felhasználás...

October 7, 2019

Paulownia Planet

Mostanában gyakran felmerül a kérdés az ipari császárfával kapcsolatban: Mire lehet felhasználni? Szerencsére eljutottunk eddig a kérdésig is.

August 2, 2019

Paulownia Planet

Ipari császárfa ültetési időszaka. Avagy az év melyik időszakában ültessem el az ipari császárfa palántákat, mikor kezdje meg az ültetvény kivitelezését?!

July 30, 2019

Paulownia Planet

A sikeres ipari császárfa ültetvények titka

Zsuzsa:

Franczia Balázzsal fogok beszélgetni, aki a Paulownia Planet alapítójaként a hazai ipari császárfa közösség egyik vezéralakja.

Üdvözöllek Balázs, köszönöm szépen, hogy itt vagy velem. Egy nagyon fontos kérdést szeretnék neked feltenni. Én azt gondolom, hogy ez egy olyan kérdés, ami nagyon sok embert érdekel: Hogyan lehet sikeres a császárfa ültetvén...

May 18, 2019

Paulownia Planet

Innovációs Nagydíjas eljárásra épülő speciális tápoldat kerül piacra a Cotevisa 2 császárfa hibridhez. A Paulownia Planet stratégiai partnere a Fitopedon Kft. idén a nagyközönség számára is elérhetővé tette azt a speciális tápoldat családot.

A tápoldat elnevezés nem véletlen, ez a termékör ugyanis nem műtrágya. A Fitopedon természetes alkotóelemek speciális elegyével hozta létre ezeket a megoldáso...

April 3, 2019

Paulownia Planet

Újabb hazai Cotevisa2 ültetvények érték el a 4. életévüket. Ezeken az ültetvényeken nem ritka, hogy a jövő évi letermelés előtt a gazda pár rönköt próbavágással kitermel. Ennek a célja, hogy a leendő felvásárlók felé mintaanyagot tudjon/tudjunk felmutatni. Ezen kívül szinte minden ilyen próbavágásnál a kitermelt Cotevisa2 ipari császárfa faanyagból előrendelnek a környező faipari felsőoktatási int...

March 22, 2019

Paulownia Planet

Az elmúlt hónapokban a "Vajon meg fog-e a Cotevisa2 csemete nőni?" és a "Mikorra lehet kitermelni?"  kérdésekről egyre inkább a "El lehet-e majd adni a faanyagát, mit lehet ebből gyártani?" - kérdések kerültek előtérbe.

Ahelyett, hogy hosszú litániát írnánk erről, inkább mutatjuk:

 Ha Ön is szívesen termelne I. osztályú vagy osztályon felüli minőségű faanyagot területén, elfogadhatónak tartja a...

March 2, 2019

Paulownia Planet

Ebben a cikkünkben egy hazai császárfa közösségben nemrég felvetődött kiemelten fontos szakmai kérdéseket tesszük helyre, melyben a 3+1 legfontosabb kérdés császárfa témában cikkünkhöz érkezett.

1. Az anyagban felett fontos kérdést: „miért nincs még tele az ország jól működő császárfa ültetvényekkel?!”

Halmosi Zoltán reakciója:
A válasz a törvényi oldalról egyszerű, mert az erdőtörvény nem engedi. J...

February 1, 2019

Paulownia Planet

A császárfákról szóló cikksorozatunk arról 3+1 kulcsfontosságú kérdésről szól, amelyeket mindenképp ismernie kell mielőtt császárfa telepítés mellett dönt. Bízu