top of page
Keresés
  • Szerző képeFranczia Balázs

Mi a titok? Hogyan lesz szép, és gazdaságilag megtérülő egy ipari császárfa ültetvény.

Frissítve: 2020. aug. 5.

Ha császárfa ültetvény létrehozásán gondolkodunk, akkor fontos eldöntenünk magunkban, hogy milyen céllal szeretném ültetni ezeket a fákat. Ilyenkor több cél közül választhatunk. Kertbe pár darabot szeretnék díszfának, vagy árnyékoló hatást szeretnék elérni, esetleg kisebb telepítést hozok létre mert tűzifára van szükségem. Vagy ami nagyon felkapott téma mostanában, hogy Ipari Császárfa ültetvényt szeretnék telepíteni, és a majdan kitermelt fűrészárú alapanyag értékesítéséből szert tenni többletbevételre. Magyarul, haszonnal szeretném zárni a telepítési projektemet.


Abban az esetbe, ha a legutoljára említett utat szeretném járni, akkor a következőket nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Három nagyon fontos dolog kell egy sikeres Ipari Császárfa ültetvényhez.


A videó megtekintéséhez kattintson a képre, ha nem tölti be a youtube lejátszást, akkor az alábbi linkről direkt el tudja érni >>



1. Megfelelő szaporítóanyag. Nem, nem a neten rendelhető 300 vagy 500 forintos tövekre gondolok itt. Valamint a - van császárfapalántám vedd meg! - kezdetű hirdetésekre. Aki ebben az irányban gondolkodik, vagy a szaporítóanyagon szeretne spórolni, az ezt a cikket ne is olvassa tovább. Teljesen felesleges időtöltés lenne a részéről. A minőségi szaporítóanyag elengedhetetlen a sikeres ültetvényhez.


Honnan tudom, hogy minőségi a kínált facsemete?

  1. A forgalmazónak minden esetben tudnia kell igazolni a szaporítóanyag, vagy felhasznált növényfajta eredetét

  2. Beazonosításához szükséges dokumentumok átadásra kell, hogy kerüljenek, ipari üzemméret esetén.( Ennek hiányában sok gondunk lehet később a hatóságokkal) Ezen felül még nagyon sok minden, ami szintén megér egy külön fejezetet. ! (a későbbiekben igyekszem ezt is jobb megvilágításba helyezni. )


2. Előre egyeztetett munkaterv, ami kiterjed a terület előkészítésre a sor és távközökre, valamint az ültetvény később nevelésére, tápanyag, és vízigényére. Ez szintén a forgalmazó feladata. Mert hát senki nem születik úgy, hogy tudjon Ipari Császárfát nevelni. Ezeket, ha egy újonnan létrehozandó ültetvényről van szó akkor a forgalmazónak átt kell adni az ügyfél részére.


3. A kapott munkaterv betartása, és a visszacsatolás a forgalmazó irányába.


Fontos, megértenünk, hogy a kézhez kapott munkaterv betartása fontos. Lépcsőzetesen egymásra épülő technikai fogásokból áll, ezek nem megkerülhetök, és nem kihagyhatók.


Ha valami problémát észlelünk, azonnal jelezzük a forgalmazónak. Fontos, hogy annak a forgalmazónak jelezzük, akitől vásároltunk, és ne sírjunk tele vélt vagy valós panaszainkkal más Paulownia értékesítő felületeket, mert ott úgyse fognak tudni segíteni nekünk. Még a legnagyobb jóindulat mellett is csak tanácsot adhatnak. Ha gondjaink merülnek fel az ültetvényünkkel kapcsolatban, akkor elsődlegesen attól várhatjuk a megoldást, akitől vásároltunk. Ipari telepítés esetén, ahol haszon reményében ültettük a Császárfákat, ott meg pláne. Na és itt ennél a pontnál lélegezhetnek fel azok, akik nem az ár alapján választottak forgalmazót, hanem szakmai elvek alapján szavaztak bizalmat egy értékesítőnek.


A következő tényező az ültetvénytulajdonos felelőssége. Ugyanis Ő az, aki kint lesz a területen, és végzi az ültetvény kinevelését. Ha ez nem történik meg, akkor az első kettő pont értelmetlen.


Végső soron ez a három pont, vagy irányelv az, ami meghatározza az Ipari Császárfa ültetvények végkimenetelét. Ezen szempontok, elmulasztása, vagy be nem tartása esetén hiába van meg a jó szándék, a nemes akarat nem fogunk tudni Ipari Császárfa ültetvényt nevelni. Sikeresest biztosan nem!


Hogy jó hírrel zárjuk a cikket. Ha ezen irányelvek, és szempontok betartásra kerülnek. Akkor 90% esélye van annak, hogy nagy megelégedettséggel fogjuk zárni a Paulownia telepítésünket. A mellékelt videóban bemutatásra kerül egy sikeres ültetvény. Kedvcsinálónak mindenképp megéri megnézni. 




Franczia Balázs

2 753 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page