top of page
Keresés
  • Franczia Balázs

Konténeres ipari császárfa palánta ültetése

Frissítve: 2020. aug. 5.

A Cotevisa2 ipari császárfa szaporítóanyagát, csak konténeres palánta formában hozzuk forgalomba. Erre minőségbiztosítási okok miatt van szükség. Ugyanis a konténeres palánta fejlettebb gyökérzónával, azon belül is sokkal nagyobb felszívó övvel rendelkezik, mint a többi kertészetben ismert szaporítóanyag.

A videó megtekintéséhez kattintson a képre, ha nem tölti be a youtube lejátszást, akkor az alábbi linkről direkt el tudja érni >>Ahhoz, hogy ezeket a palántákat megfelelően tudjuk kinevelni, az ültetés egy jelentős mozzanat. Ha ezt elrontjuk, akkor növényünk sérülhet, torzulhat, vagy lemaradhat a fejlődésben. Az ültetést megelőzendő a terület megfelelő előkészítése. Ehhez a szakultatás szerinti ültetőgödröt kell kialakítani, és megvárni, míg az ültetésre alkalmas állapotba kerül.


Az előre kialakított, és visszatömörödött ültetőgödörbe történik a konténeres palánták kiültetése. Leggyakrabban a szaporítóanyaggal 11x11x21 cm es konténeres formában találkozhatunk. Ezt kiültetés előtt locsolással kicsit nedvesítsük át, így könnyeben elválik a növény gyökérzónája a konténer falától. Az átnedvesítést követően a négyzetalakú konténerért keresztirányban finom mozdulatokkal nyomjuk össze. Csak finoman, hogy a műanyag konténer egy kicsit deformálódjon. Ezzel a gyökérzóna letapadt része elválik a konténer falától. Miután megtörtént a palánta gyökérzetének kilazítása, ezután az egyik kézbe fogva emeljük fel a palántát, kissé eltartva magunktól, úgy, hogy a növény függőlegesen álljon. Másik kezünk újait helyezük a palánta szárának a tövéhez, úgy, hogy kettő újunk jobbra, kettő padig balra helyezkedjen el a növény szárától. Erre a mozdulatra a föld kiszóródásának megakadályozása miatt van szükség. Következő lépésnek a konténert fejtetőre fordítjuk, és egy határozott mozdulattal kb 30-40 cm lefelé mozdítjuk, utána hírtelen megállítjuk a zuhanást. Ha a keresztirányú kilazítást jól végeztük el, akkor a palánta elválik a konténertő, és magától kicsúszik belőle.


Fontos!!! A császárfa palántát semmiképen sem próbáluk meg a száránál fogva kihúzni a konténerből! Ha olyan helyzettel szembesülünk, hogy nem tudjuk kivenni a konténerből a növényt mert a gyökérzóna túlságosan összekuszálódott a vízkivezető nyílásoknál akkor metszőolló segítségével a konténert fel kell vágni, közben fokozottan ügyelni a palánta épségére.


Az így már szabad gyökerű palántákat lehet elültetni a földbe. Az előkészített ültetőgödörbe egy akkor üreget ásunk ki, hogy a palánta gyökérzónája pont beleférjen. A növényt belehelyezzük, úgy, hogy a földmagasságok azonos színtbe legyenek. Ezután a gödörből kiásott földet visszatömörítem a palánta gyökérzónája köré. A helyszínen csak puha, és porhanyós földet használjanak. Nagyobb hantokat, és köveket nem szabad a palánta gyökérzónájába tömöríteni.Kerüljük a mélyültetést! Az új földréteg magassága maximum 1 cm-re takarhatja be a konténerben lévő földréteg magasságát. Ha ennél melyebbre ültetjük a palántákat, akkor előfordulhat a zöld szárú növény tőrothadása. Ez mindenképpen kerülendő. Ültetés után bőséges öntözéssel belocsoljuk a palántát. Az öntözés alkalmával 8-10 liter vizet használunk fel. Ha a területen van kiépített öntözőrendszer, akkor ezt az ültetés követően a növénytől megfelelő távolságra elhelyezzük. Ültetés után a palánta épségéről, szemrevételezéssel mégegyszer meggyőződünk.


Ha Ön is úgy dönt, hogy szívesen megismerné ezt az igen hasznos fafajtát élőben, kérjen időpontot ültetvénylátogatásra, ahol akár több hektáros nagyságrendben is be tudjuk mutatni Önnek a Cotevisa 2 ipari császárfaát!
1 824 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page