top of page
Keresés
  • Szerző képeFranczia Balázs

Mi a különbség az egy éves visszavágott tő, és a konténeres császárfa palánta között?

Frissítve: 2020. aug. 5.

Gyakran merül fel a kérdés császárfák kapcsán, - milyen típusú szaporítóanyagok kerülnek, kerülhetnek forgalomba. Az mindenesetre észrevehető, hogy nagyon nagy káosz van a császárfa piacon, és az emberek fejében ezekkel kapcsolatban.

Jómagam is gyakran szembesülök az alábbi kérdéssel:


Mi a különbség az egy éves visszavágott tő, és a konténeres császárfa palánta között? Ebben a bejegyzésben ezt igyekszem tisztázni,megmaradva a kertészeti szakmai vonalak mentén.


A tisztánlátás érdekében szeretném ismét leszögezni, hogy a cikkben nem a különböző császárfa fajták közötti különbséget, hanem a különböző típusú szaporítóanyagok közötti eltérések kerülnek kibontásra. Kérem, ha a cikket tovább olvasod, ezt vedd figyelembe.


A videó megtekintéséhez kattintson a képre, ha nem tölti be a youtube lejátszást, akkor az alábbi linkről direkt el tudja érni >>



Konténeres császárfa palánta jellemzői:

- Zárt konténerben van, ezért nem találkozik közvetlenül a talajjal ahol tárolják, nevelik.

- Megfelelő minőségű ültetőföld használatával könnyebbé válik a növény tápanyagpótlása, valamint kevésbé lesz hajlamos a gombabetegségekre.

- Kifejlett, sérülésmentes gyökérzónával rendelkezik, ezért az ültetési sokkot könnyedén átvészeli, vagy nem is kerül sokkhatás alá

- Kiültetés után azonnal tud tápanyagot felvenni a környezetéből.

- A paulownia növény, azaz a császárfa talaj feletti része (értsd szár, és levélzet) az évszaknak megfelelő fejlettségi állapotban tarthatók, így kiültetéskor a növénynek nem kell fenofázist váltania (nem zavarodik össze).

- Előállítása a magasabb minőség miatt nagyobb költségekkel jár, valamint szállítása vegetációs időszakban kissé komplikáltabb.

- Igény esetén át teleltethető, í gy ezen típusú szaporítóanyag is forgalomba kerülhet egy évesen.


Egy éves visszavágott tő (gyökérdugvány)

Előszónak annyit jegyeznék meg, hogy nagyon sokszor, szinte mindenki rosszul használja a szaporítóanyag megnevezését. Az a termék, ami ilyen néven forgalomba kerül, kertészeti szaknyelven gyökérdugványnak minősül. Egyéves visszavágott tő nevet nem ismer a kertészeti szakirodalom. Kettő verzió lehetséges. Az egy éves visszavágott növény megfelelő konténerben, vagy végleges helyre történő ültetést követően,m de ezeket nem szokták értékesíteni kertészeti üzletágba. Ebben az esetben is megfigyelhető, hogy a piacra került gyökérdugvány formázásra került. (A növény talaj feletti részének eltávolítását formázásnak nevezik.) Ez azt jelenti, hogy nem csak a gyökérzóna jelentős része kerül csonkolásra, hanem a talaj felett kialakult növekmény is eltávolításra kerül.

Jellemzői:

  • A szaporítóanyag kikerül a természetes környezetéből. Ha a csonkoláskor keletkező sebek nincsenek lekezelve, akkor könnyedén bekerülhetnek a vírusok, baktériumok, gombák a megmaradt növényi szövetek közé.

  • Növény gyökérzónája erősen csonkolt állapotban kerül kiültetésre, ültetés idején már sokkos állapotban van. Az ültetési sokk a természetes immunrendszerét még jobban megterheli.

  • Nincs a növénynek felszívó öve, a vékony hajszál gyökérrostok szinte teljesen hiányoznak, ezért ültetés után plusz energiát kell befektetnie, hogy ezt ismételten kinevelje magának.

  • Növény talaj feletti része teljesen hiányzik, ezért nincs az évszaknak megfelelő fejlettségi állapotban. Nyári telepítés esetén az ültetést követően kell megkezdenie a hajtások kinevelését, ezért előfordulhat, hogy lemaradásban van saját bioritmusától.

  • Előállítása olcsóbb, minősége alacsonyabb, szállítása vegetációs ciklusban kevésbé körülményes.

  • Hiába egy éves a császárfa növényünk, vagy kettő, nem tekinthető fejlettnek, mert a kinevelt növényi részek leválasztásra kerültek, így hátrányban van a konténeres palántával szemben, neki minden növényi részt újból ki kell nevelnie.

!!! Figyelem megtévesztő információk a piacon !!!

Sok olyan bejegyzéssel, és hozzászólással lehet találkozni, hogy az egy éves visszavágott császárfa tő azért jobb, mert nem kell vele várni még egy évet a visszavágás előtt, ezzel már lehet kezdeni a növény nevelését.


Ez nem igaz! Nem tudom, hogy honnan indult el a hír, vagy, hogy kik vesznek részt a terjesztésében, de kérek mindenkit, hogy ezt ne tegye! Sajnos nagyon sok fogyasztó, és növénytulajdonos megtévesztésre került már ez által. Részben ez is okolható a nem megfelelően fejlődő telepítések hibáiként. Ezen szaporítóanyagokkal történő telepítés esetén ugyanúgy meg kell várni az egy teljes vegetációs ciklust. Csak ezt követően történhet meg a technológiai visszavágás, és ezután indulhat a minőségi faanyag nevelés.


Fontos!

A gyökérdugvány formázása és méretre vágása nem egyenlő a technológiai visszavágással, valamint nem is helyettesítheti azt.



3 364 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page