top of page
Keresés
  • Szerző képeFranczia Balázs

Cotevisa 2 ipari császárfa ültetési időszakok, és ültetés utáni teendők

Avagy az első lépések a sikeres Ipari Császárfa ültetvény kialakításához


Gyakran tér vissza a kérdés újra, és újra: mikor lehet a császárfákat ültetni, illetve mit kell tennem a császárfával, hogy az ipari császárfa legyen?

A Cotevisa 2, mint Paulownia fajhibrid alkalmas arra, hogy a palántákból ipari növényeket neveljünk. Ennek viszont egy előre eltervezett, és egyeztetett menete van.

Maga az ültetési időszak március elejével kezdődik, és szeptember közepéig-végéig tart. Mit is jelent ez? Azt, hogy ebben az időszakban, az évszaknak megfelelő fejlettségű konténeres palánták kiültethetők. Fontos, hogy a szaporítóanyag konténeres palánta legyen, mert ez a fajta növény a kiültetést megelőzően telephelyi körülmények között is a megfelelő fenofázisban tartható.



Na jó, ez hosszú mondat volt, de mit is jelent ez? Azt, hogy a szaporítóanyag nem igényel külső beavatkozást (nem kell például hűtőkonténerben tárolni, lehet adaptálni szabadtéri környezetben), és közben lehet figyelni az esetlegesen megjelenő betegségekre. Valamint extra tápanyagpótlással fel lehet készíteni a növényt a kiültetési sokk átvészelésére. Teljesen leegyszerűsítve a növényünk nem veszíti el az időérzéket, és erős állapotban már nagyon várja, hogy ki legyen ültetve a végleges helyére.J

Ha a fenti dolgokat figyelembe vesszük, akkor megértjük, hogy egy konténeres palántának teljesen mindegy, hogy az ültetési időszakon belül, pontosan mikor kerül kiültetésre. A lényeg az, hogy kiültetést követően azonnal fejlődésnek tud indulni. Legyen akár március, május, vagy augusztus vége. Ha megtörtént a megfelelő terület előkészítés, akkor a Paulownia előtt nincs akadálya a fejlődésnek, valamint a bioritmusa sem fog összezavarodni.


A Paulownia kiültetését követő időszak nagyon fontos, teljes egészében a növény harmonikus fejlődéséről kell szólnia. Amíg a Cotevisa 2 nem éri el a megfelelő fejlettséget, addig nem történhet meg a következő technológiai lépés. Ez a visszavágás.

FONTOS!!!

Ipari Császárfa kialakítása esetén nem szabad erőltetni, és elsietni a növény visszavágását!!!

A visszavágás, mint olyan, csak egy lépés az ipari jelleg kialakításában. Ha a növényünk a kiültetés évében nem éri el a megfelelő fejlettséget, akkor nem szabad elvégezni. Kell vele várni még egy évet, hogy megerősödjön, és kialakuljon egy erős, megfelelően fejlett gyökérzóna. Csak ebben az állapotban végezhető el a Paulowniák visszavágása, és léphetünk a többi teendő felé.


Nézzük ezt a gyakorlatban! Ha márciusi, vagy áprilisi kiültetésű Cotevisa 2 palánták lettek telepítve, és megfelelő munkatervvel vannak nevelve, akkor nagy valószínűséggel év végére a növények olyan fejlettségi állapotban lesznek, hogy következő év koratavaszán vissza lehet őket vágni, és megkezdeni az Ipari Császárfa nevelését, kialakítani a növény ipari jellegét. Ha júliusi, vagy szeptember eleji ültetésem van, akkor a növények biztosan nem lesznek olyan fejlettek, hogy vissza lehessen őket vágni. Ebben az esetben következő év koratavaszán nem történik semmi. Az elkövetkező vegetációs ciklus is a Paulowniák erősödéséről kell, hogy szóljon. Nincs visszavágás, és nem távolítunk el oldalági hajtásokat a növényekről.


Gyakran megkapom a kérdést, hogy akkor nem jobb inkább várni még egy évet a Császárfa telepítésével, mint szezon közben kiültetni, hiszen úgyis csak egy évvel később lesz Ipari Császárfa belőle? A válasz pofon egyszerű. NEM! Nem éri meg várni az ültetéssel, mert a kiültetést követően a növény azonnal fejlődésnek indul. Ha nem is vágom vissza következő év tavaszán, akkor is nyertem vele, mert a rá következő év tavaszára még erősebb, és még fejlettebb Cotevisa tövekkel fogok rendelkezni. Ezekből jó eséllyel nagyobb szálegyenes törzset fogok tudni kinevelni, amikor kialakítom a császárfa ipari jellegét. Szóval a tanács az, hogy akinek lehetősége van ültetni, az a lehető leghamarabb ültesse ki a növényeket, az évszaktól függetlenül, ha benne vagyunk a megadott ültetési időszakban. Ez legalább annyira fontos, mint a megfelelő talajelőkészítés. Ezek az egyszerű titkok a sikeres Ipari Császárfa neveléshez.

Elég tág ültetési időszak áll rendelkezésünkre a Cotevisa 2 konténeres palánták eltelepítéséhez. Március elejétől egészen szeptember végéig. Ezen idősávban mindenki megtalálja magának a legkedvezőbbet. Ha ezen felül követjük az időrendben kibontott munkatervet, és szakutasításokat akkor biztosan sikeres Ipari Császárfa ültetvénnyel fogunk rendelkezni.


Cotevisa 2 ipari császárfa ültetvénylátogatás és császárfa csemete témában vegye fel velünk a kapcsolatot itt >>

Franczia Balázs

712 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page