top of page
Keresés
  • Szerző képeFranczia Balázs

Az ipari császárfa visszavágás munkafolyamata

Az ipari császárfa neveléshez kettő feltétel szükséges: Az egyik a minőségi, megbízható és klímatűrő szaporítóanyag, a másik a munkaterv, mely lépcsőzetesen egymásra épülő munkafolyamatokból tevődik össze. Ezen munkafolyamatok egymás után, illetve egymást kiegészítve teszik lehetővé a minőségi faanyag kinevelését. Vannak ciklikusan visszatérő munkafolyamatok, amelyek elkísérik az ültetvényt a telepítéstől a faanyag kitermeléséig. Emellett vannak olyan teendők, amiket csak egyszer kell elvégezni a faanyag kinevelés során, ezeket hívjuk kardinális teendőnek. Mivel a hibázási lehetőség itt is fennál, ezért a nem megfelelően elvégzett munkafolyamattal akár kárt és veszteséget is okozhatunk magunknak, és az egész ültetvénynek.


Szerencsére 2021-től az Ipari Császárfa ültetvények tulajdonosait már egy Online Ültetvénynapló szolgáltatás is segíti. Ennek segítségével a Paulowniák a legoptimálisabb körülmények között nevelhetők. A folyamat végén sokkal biztonságosabban, pontosabban tudunk a várható bevétellel számolni.


A visszavágás egy kardinális teendőnek számít. Célja, hogy elősegítsük az ipari jelleg kialakítását. Erős, fejlett gyökérzóna esetén, ha megbontjuk a növény földalatti, és föld feletti egyensúlyi állapotát, akkor a Paulownia növény arra fog törekedni, hogy mihamarabb visszaállítsa az eredeti egyensúlyi állapotot. Ezt erőteljes növekedéssel igyekszik megtenni. A visszavágással tudjuk ezt a folyamatot beindítani. Előfeltétele, hogy a növényünk megfelelően fejlett legyen ahhoz, hogy a visszavágás évében komoly hajtást tudjon kinevelni. Ez az az év, amikor kialakítjuk a növény ipari jellegét. Végeredményben így tudunk a Cotevisa2-ből (Paulownia clon) ipari császárfát kialakítani. A munkafolyamatot csak azokon a növényeken végezzük el, amik a talajszint felett 1 centiméterrel elérték, vagy meghaladták a 4 centiméter törzsátmérőt. Ha több száron indult meg a növény előző évben, akkor a szárak összességének az átmérőjével kell számolnunk. A munkafolyamat tervezett ideje február vége-március eleje. Ezen időszak áll a rendelkezésünkre, hogy megejtsük a növényeken visszavágást.


A munkát kézi vagy gépi fűrész segítségével végezzük el. A talaj felszíne felett 2-4 cm magasságban leválasztjuk a fáról az előző évi hajtásokat. A csonkot ferdére hagyjuk, enyhén lejtős kialakítással, ezáltal a csapadék le tud folyni a növény száráról, és nem indulnak be a nem kívánt folyamatok. Utólagos sebkezelés nem szükséges.


Ipari császárfa ültetvény létrehozásával, vagy ipari császárfa csemete vásárlással kapcsolatban további információkért forduljon hozzánk bizalommal



1 248 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page