top of page
Keresés
  • Szerző képeFranczia Balázs

Hol keletkezik a haszon, miből lehet bevételem egy ipari császárfa ültetvényen?

Hol keletkezik a haszon?

Miből lehet bevételem egy Ipari Császárfa ültetvényen?

Miért van biztos piaca a termékemnek?

Ezzel a témával már egy évvel ezelőtt is foglalkoztunk, de mint sok más esetben újra, és újra előjön a kérdés. Lesz-e piaca a császárfa faanyagnak? Ki veszi meg? Mit kell tennem, hogy piacképes faanyagot állítsak elő? Valamint az a kérdés a leggyakoribb mostanában, hogy vajon ebben az egyre bizonytalanabbá váló gazdasági környezetben jó döntés-e Ipari Császárfával foglalkozni?


Sajnos a téma most talán még aktuálisabb, mint egy évvel ezelőtt. A mellékletben becsatolt videóban még a 2020 évet megelőző gazdasági környezetet elemeztük. Azóta nyakunkra zúdult a COVID-19.(Itt jelezném a cikk legelején, hogy nem forgattunk új filmet a témával kapcsolatban. Nagyon nem szeretném azon emberek táborát gyarapítani, akik meglovagolják a Covid témát, és attól várnak némi hasznot, vagy plusz bevételt.)


Szóval vissza a mai mindennapi valóságba. Az euró ára az egekben van. Nem vagyok gazdasági elemző, nem hivatásom nyilatkozni ebben a témában. Nem tudom megmondani, hogy ezek a folyamatok most mitől mozognak fel illetve le. Ezen kérdések megválaszolására valók a témában képzett szakemberek. Viszont látom a jelenlegi helyzetet, és ehhez igazodva tudom megfogalmazni a fent felsorolt kérdésekre a választ. Ezt viszont kellő alapossággal, és szakmai felkészültséggel teszem.


A teljes téma mélységekben történő kifejtéséhez most túl sok grafikont, és információt kellene ide beilleszteni. Ha bővebben utána szeretne valaki járni a témának, akkor ajánlom a KSH adatokat, a nemzetközi pénzpiaci adatokat, valamint az irányadó tőzsdék grafikonjait. Valamint ezek előre jelzéseinek az átböngészését. Egy hosszú éjszakába nyúló téli estén kellemes időtöltést jelenthet.

Nézzük a valóságot 2020.10.29- én:

Grafikon ábra, Euró árak. Újabb rekorddöntésre készül a Forint, de sajnos negatív rekord lesz az Euróval szemben.
Grafikon ábra, Euró árak. Újabb rekorddöntésre készül a Forint, de sajnos negatív rekord lesz az Euróval szemben.

Egy 2018-ban íródott cikk. Azóta csak rosszabb lett a gazdasági helyzet. Röviden tömören a cikk arról szól, hogy 5-7 év múlva a fűrészüzemek nagyobb hasznot tudnak termelni, mint a tőzsdék. És ezt észérvekkel támasztják alá, nem fikciókat gyártanak.


Ez egy friss cikk a faanyagárak, és a COVID-19 kapcsán bekövetkezett árrobbanásról. Jóval nagyobb volt az emelkedés, mint azt az elemzők korábban gondolták, pedig már akkor is drasztikus áremelkedéstől tartottak.


Nemzetközi faanyag árak változásai grafikonon. Ezek az elérhető adatok 2020. augusztus 08.-ig. Azóta a harmadik negyedévben tovább folytatódott a tendencia.

Nemzetközi faanyag árak változásai grafikonon.
Nemzetközi faanyag árak változásai grafikonon.

Van-e szerepe ebben a Paulowniáknak, vagy az Ipari Császárfának a faanyag piacokon?

Azt hiszem, erre ez a 2017-es grafikon fog tudni választ adni:

Paulownia faanyagtermelés a világban 2015-ig, illetve az előrejelzések a jövőt illetően. Tudni kell, hogy azóta ezt is módosították, és nem lefelé mozdultak el az értékek.


Paulownia faanyagtermelés a világban 2015-ig, illetve az előrejelzések a jövőt illetően.
Paulownia faanyagtermelés a világban 2015-ig, illetve az előrejelzések a jövőt illetően.

Végezetül nézzünk egy kisfilmet, a fiatalabb, COVID korszak előtti önmagamról.


További tények, amiket figyelembe kell vennünk:

· Magyarországon a leggyakrabban felhasznált faanyag a fenyőfa. Ez egy homogén, könnyen megmunkálható faanyag, amit az építőipar, bútoripar, és csomagoló-szállító ipar nagy mennyiségeben felhasznál. Szükségünk van a fenyőfára.

· Magyarország nem rendelkezik nagyobb fenyőtermő területekkel. A faanyag felhasználási szokásaink még a régi határokhoz igazodnak, ezért a felhasznált fenyőfák 90-94%-át külföldről kell behoznunk.

· Fő beszállító országok: Románia, Szlovákia, Ukrajna, Finnország, Svédország. Ezen országokkal az elszámolás Euróban történik.

· Ha egy változó árú terméket (jelen esetben faanyagot), változó értékű fizetőeszközzel (jelen esetben Euró-Forint valutapárral) fizetek akkor kettős torziós hatás várható.

Ezek lehetnek kiegyenlítő,

1. Olcsó faanyag-Drága Euró,

2. Drága faanyag- olcsó Euró

Vagy egymást erősítő hatások.

3. Olcsó faanyag-olcsó Euró

4. Drága faanyag- drága Euró

· Magyarországon a végfelhasználók és az üzemek mindig forintban vásárolnak. Ennek a fizetési változatnak a legrosszabb helyzetét az előbb felsoroltak közül a 4. pont jelenti. Ami éppen a mai valós helyzet is.

· Mivel nem rendelkezünk semmiféle faanyag tartalékkal, vagy háttérbázissal, ezért a szükséges mennyiséget nem tudjuk saját forrásból fedezni. Ezért a lehető legrosszabb körülmények között is ki vagyunk téve a nemzetközi helyzetnek.

· Az ipar és a nemzetgazdaság működéséhez szükség van egy homogén, jól megmunkálható, álltalános felhasználásra alkalmas faanyagra. Ez lehet az Ipari Császárfa. Sok területen alkalmas a fenyőfélék kiváltására.

· Ez a faanyag Magyarországon is megtermelhető. Rendelkezünk hozzá elég mezőgazdasági termőterülettel, nem szükséges az erdőterületek bevonása a termesztésbe.


Idáig tartott a 2020.10.29-én fellelhető adatismertetés. Amikor a cikk írásakor átnéztem, és frissítettem az adatokat, engem nagyon arcul ütött a valóság!


Jöjjenek a válaszok!

· Ipari Császárfa telepítés esetén a haszon a jó minőségű, piacképes faanyag kinevelésnél keletkezik. (1 hektár alatt nem beszélhetünk gazdaságilag is számottevő telepítésről)

· Elsődleges bevétel a faanyag értékesítéséből származik. Másodlagos bevétel a plusz területkihasználás esetén keletkezik. Lehetőség van vegyeshasznosítás kialakítására is.

· A megfelelően nevelt faanyag széleskörben felhasználható, és jól munkálható. Hazai előállítás esetén biztos piac van a faanyagra, mert a többi faanyagot csak nemzetközi kitettség okozta veszteségekkel lehet behozni az országba, így piaci előnyünk keletkezik a hazai faanyagneveléssel.

· A felvevőpiac biztosított a császárfa faanyagra, mert egész idáig hasonló tulajdonságú faanyagot használtak, de nem tudták hazai faanyagokkal pótolni.

· A piacképes Paulownia fűrészáru előállításához elengedhetetlen a minőségi szaporítóanyag, és a mellékelt munkaterv betartása. Ha ezek a feltételek adottak, akkor sikeres lesz az ültetvénynevelésünk.

· Maradt az utolsó kérdés: megéri-e Ipari Császárfával foglalkozni? Erre e kérdésre egy ültetvénytulajdonos barátom szavaival válaszolnék. Remélem, az idézetből magára ismer így név nélkül is:

– Ne kérdezz. Ültess! –

Én még annyival egészíteném ki, hogy válassz minőségi, leellenőrizhető szaporítóanyagot, és tartsd be a munkatervet. Akkor biztosan elégedett leszel, és a nemzetközi folyamatok a miértektől függetlenül neked fognak dolgozni.


Zárógondolatnak:

Vagy megtermeljük magunknak a szükséges mennyiség egy részét, vagy megvesszük külföldről, vert helyzetből indulva a többi licitálóval szemben. Pont, és pont, mert nincs más választásunk.


Franczia Balázs

Ültetvénylétrehozásról, ültetvénylátogatásról további információt kér? Kattintson az alábbi linkre és vegye fel velünk a kapcsolatot!

1 832 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page