top of page
Keresés
  • Szerző képeFranczia Balázs

Valóban invazív-e a császárfa, ( paulownia ) Magyarországon?

Valóban Invazív a Császárfa, ( Paulownia ) Magyarországon?


Örökösen visszatérő téma! Az internet különböző fórumain, végtelennek tűnő viták folynak róla. Ha külső szemlélő olvassa, aki a témában nem rendelkezik kellő tapasztalattal, akkor gondolkodás nélkül befogadja az információt, és tényként kezdi kezelni. Ezek a „szakmainak” induló, és nagyon hamar elharapózó viták, a téma két végletét feszegetik folyamatosan.


A szemléltetés kedvéért olyan mintha az egyik fél azt állítaná, hogy fekete a másik meg, hogy fehér, jég és tűzvihar egyszerre. ??? Igen pontosan ugyanazon a fórumon, ugyanazon növényről mondják mindezt. Sokáig jómagam is szemlélője voltam a vitáknak, majd később mikor a szakmai önérzetem már nem engedte, akkor elkezdtem bele-bele folyni. De beláttam, hogy önerőből soha nem érek a végére. Ezt a cikket most azért vetem papírra. (maradjunk a fánál) Mert 3 dologban bízom.

  • Bízom abban, hogy eljut azokhoz, akik egy kicsit is nyitottotok a témában, hajlandóak új információk befogadására.

  • Remélem, hogy a külső szemlélő, aki most alakítja ki a véleményét, az tisztább képet kap.

  • Valamint bízom abban is, hogy eljut az állami döntéshozókhoz az üzenete, mert rájuk is nagyon nagy szükség van.

A következő

sorok megírását három év kutatómunka, 35 000 Km autókázás országon belül, és a határmenti térségekben előzte meg. Vizsgálataimat az Unió szabványban lévő módszereihez igazítva végeztem. Rengeteg interneten fellelhető anyag olvasástam végig. Ezek után éreztem úgy, hogy hitelesen megoszthatom tapasztalataimat a témában.


Lássuk a tényeket. Az invazív jelleg kérdése komolyabban előszőr 2012 bukkan fel. A mostani csatározások is rendre erre az időszakra térnek vissza. A tábor másik fel is ezt az évet tudja alapul venni. Legyen szó szakmai vitáról, vagy sárdobállásról, valahogy mindig visszakanyarodunk 2012 évhez. Dr. Vityi Andra és Dr. Marosvögyi Béla professzor ebben az évben közölt írást Paulownia fajok alkalmazásának lehetőségeiről Magyarországon, és a külföldön *fm1 . Ők a kutatómunkájuk során több országot érintettek, több alfajt vizsgáltak. Megállapították, hogy spanyolországi klímán elképzelhető, hogy utódok keljenek ki, és az ültetvény hosszabb távon fennmaradhasson. Magyarország területén nem figyeltek meg magról kelést, az ültetvények intenzív gondozás nélkül kudarcra voltak ítélve. Az invazivitás szóba sem került. Az ültetvények életképessége is kérdéses odafigyelés nélkül. Ugyanezen évben Dr. Borovics Attila közölt cikket a Császárfa hazai alkalmazhatósága címmel *fm2. Ebben kétszer is szerepel, hogy a fa invazív lehet. Egyszer abban a környezetben, hogy elterjedt információ róla. Másodszor meg, hogy nincs elég információ a témában. Érdekes módon a cikkben nincs forrásmegjelölés, és kutatási anyagot sem mellékeltek. Így közel 10 év távlatából nagyon nehéz megmondani, hogy milyen források álltak akkor Dr. Borovics Attila rendelkezésére, amik annyira eltértek Dr. Marosvölgyi Béla professzor megfigyeléseitől.


Egyetlen hitelesnek mondható forrást sikerült kikutatnom, ami már abban az időben is anyagot szolgáltathatott. 2009 ben, az USA-ban, bemutatásra kerül a Paulownia Tomentosa mint dísznövény. Törzskönyvezve, és igazolt forgalmazó által. Hálózatban történt a dísznövény palánták eladása Amerika szerte. Az ottani törvény megköveteli, hogy ilyen esetben kell egy bejelentő, és detektáló felületet létrehozni ahol az esetleges kivadulásokat jelenteni lehet. Ennek az oldalnak az elnevezésében szerepel az INVAZIV szó. De nem az invazivitás tényére hívja fel a figyelmet, pusztán lehetőséget ad annak bejelentésére, ha valaki észleli ezt. *fm3 . Sok képet töltöttek fel ide, az eltelt időszakból. 2009-től USA szerte érkeztek a bejegyzések. Ezek között szerepel vadon kikelt példány is. De még Floridai környezetben sem láttam olyan invazív foltokat, mint amiket nálunk a Fehérakác, vagy a Bálványfák telepin lehet megfigyelni. Tehát az a fajta invazivitás még ott sincs jelen. Léteznek ugyan linkgyűjtemények a neten ahol utalások vannak 2009 előtti oldalakra, vagy képekre. De ezek mára törlésre kerültek. Valamint a leírásból nem lehet megállapítani, hogy azok invazív jelleget mutattak-e be *fm4.


Kontinentális klímán a Paulowniák alfajairól, vagy a Paulownia hibridekről akkor sem, és azóta sem sikerült képet szereznem, amin látszik az invazív jelleg. Felmerült bennem a kérdés, hogy hol lehetnek ezek? Vagy mi lehet az alapja ennek a félelemnek, ami körülveszi a Paulowniákat. Maguk az alapfajok két évszakos klímára adaptálódnak. Esős, és száraz évszakok váltják egymást a szubtrópusi területeken ezen a klímán nincs fagy, és a termések érése, valamint a következő évi virágbimbók egy időben hajtanak ki. Mit jelent ez. Azt, hogy nálunk, szárazföldi éghajlaton, pont a fagyok beálltakor szóródnák ki a magok, és indulnának fejlődésnek. Pont akkor, amikor beköszönt a tél. Nem beszélve arról, hogy a kifejlődött virágbimbók szintén fagyérzékenyek. Egy erősebb tél a következő évi virágzást is eltörölheti. Akkor pedig még mag sem lesz, ami rossz időben szóródhatna ki. Ezzel a leírással valamiért nem találkoztam még* fm5.


Jelenleg egyre hangosabbak azok a hangok, amik a magyarországi kivadulást, mint jelenséget jól megfigyelhető, és egyre elterjedtebb létező problémának írják le. Bihari Dániel a 24.hu- n megjelent írása nagy felháborodást keltett a szakmai körökben. Ugyanis olyan jelenségekről számolt be, amit gyakorló ültetvénytulajdonosok még csak nem is vettek észre. Ennek a cikken a szakmai alapot Dr. Török Péter szolgáltatta. Itt beszámoltak Császárfa kivadulásról az ország több pontján is. Pilisben, a soproni hegyvidéken, és a Mecsekben is helyhez kötötten leírják ezt a jelenséget. Sajnos a tudományos cikkhez, 2020-ban nem sikerült a jelenséget bemutató, a tényként közölt állításukat igazoló fényképet csatolniuk. Kár érte, mert pontot tehettek volna a vita végére. De ez így tovább gyűrűzött.


Nem sokkal később ennek a cikknek az anyagát átvette a GREEINFO, és le is közölte más típusú fákról készült képekkel, és más bevágott videóanyagokkal. Tette mindezt Sarkadi Péter felelős szerkesztő jóváhagyásával. A témában többször megkerestem a 24.hu szerkesztőségét. Kértem a dokumentációkat, a megfigyelt invazivitásról. Adatot többszöri kérés ellenére sem kaptam. Csak egy fél hasábos magyarázkodó helyesbítésre futotta. Azóta Bihari Dániellel a kapcsolatot nem tudom felvenni. 2020 év végén több szakma fórumon is hivatkozási alapnak használták a fent említett cikkeket, amik a fák invazív jellegét igazolták. Ez a tudományos, és becsületes magatartás? Dr. Török Péter megfigyeléseit több helyen felhasználták. 10 millió fa kezdeményezés nyíltan hirdeti, hogy tudományosan igazolt a Császárfa invazivitása. A gond ezzel az, hogy tudományos igazoláshoz nem elég egy ember szakvéleménye. Annak több alappilléren kell állnia. A téma felelőse Dr. Aszalós Réka, vele sikerült felvennem a kapcsolatot telefonon. Őszinte felháborodással töltötte el, hogy miért akarok fotódokumentációt kérni egy ilyen álltalános elterjedt és jól megfigyelhető jelenségről, mint a Császárfák Magyarországi invazitása. Meg Ő ezt a cikket csak megírta nem ő tette közzé ezért keresem máshol a szakmai felelősöket, és a tudományos magyarázatot. A témában Dr. Törtök Péterre hivatkozott, mint szakmai konzulensre. Jelenleg mivel ők használták egyedül a tudományos kifejezést a témában, ha másnak nem, akkor nekik a birtokukban vannak erre vonatkozó információk. Az egész szakma várja a válaszukat. Ezt több fórumon kértem tőlük. Egyelőre nincs válasz *fm6.


Nézzük az érem másik oldalát

Aki 20-30 percet tölt az interneten azzal, hogy utána olvasson a hazai Paulownia fajoknak, és forgalmazóknak néhány név biztosan szembe jön. Dr. Steier József, Halmosi Zoltán, Tasnádi Gábor, Juhász András és Juhász Lóránt vagy akár én, Franczia Balázs. Ők azok a kereskedők szaporító anyag forgalmazók, akik hirdetik és a weboldalukra is kiírják, hogy valós Paulownia-Császárfa ültetvényekkel rendelkeznek. Ezek a felületek tartalmazzák a fajták pontos megjelölését is. A velük folytatott beszélgetéseimen kiderült, hogy az ő ültetvényeik egyikén sem figyelhető meg az invazív jelleg. Legjobb tudomásuk szerint a fent említett tudományos megfigyeléseket nem az ő általuk létrehozott ültetvényeken végezték. Rajtuk kívül nem találtam olyan forgalmazókat, akik rendelkeznének nagyobb ültetvényekkel.


Újra felmerül bennem a kérdés, hogy akkor hol találom a kivadult invazív a környezetet tönkre tevő, és az őshonos fákat kiszorító ültetvényeket. Hol figyelgető meg ez az álltalánosnak leírt jelenség? Számomra úgy tűnik, hogy a tudástár teljesen kettészakadt. Más a tudományos leírás, és más a valós terepen végzett megfigyelés. De valahol kilóg a lóláb. Nemrégiben egy nyilvános fórumon Dr. Kerényi-Nagy Viktor nyilvánosan támadta a császárfákat, egyértelműen kijelentve, hogy invazív, és be fogják tiltani. Sajnos fényképeket Ő sem közölt a fórumon. Így továbbra sem tudok hazai bizonyítékot felmutatni a jelenségre. Pedig a 2012 ben megfogalmazott feltételezéstől eljutottunk a 2021-s tiltásig. Vagy ennek igényéig.


A fent leírt és összegyűjtött anyagokért Én vállalom a szakmai felelősséget, és névvel le merem írni a látottakat-, halottakat. Rengeteg ültetvény látogattam meg. Gyakran mikor megtudják, hogy ki vagyok és mivel foglalkozom, akkor az emberek a vidéki településeken behívnak, és megmutatják a saját ültetvényeiket. Az én tapasztalatom az, hogy a gazdák más nagyon is valós kézzel fogható problémákkal küzdenek, nem pedig a kivadulással. A nem megfelelő szaporítóanyag megválasztása következménye lehet a fagykár, gombakár, nem megfelelő minőségű faanyag, vagy a forgalmazótól kapott munkaterv hiányosságai.


További hiányosságok, hogy nem tudjuk milyen jellegű információk érnek el a döntéshozókhoz, és azokhoz az állami szakemberekhez, akik érdemben befolyásolhatnák a tisztánlátás folyamatát. Pedig szükség lenn a szakmai egyeztető folyamatokra, mert a Paulownia már itt van, itt vannak a megfelelő tapasztalatokkal rendelkező forgalmazók is. Léteznek a kutatásokba bevonható, jól teljesítő, szép ültetvények. Ezeket valós körülmények között lehet vizsgálni. Tapasztalatom, az, hogy a szakmai fórumokat úgy tartanak császárfa Paulownia invazivitás témában, hogy azon ültetvény tulajdonosok, és forgalmazók nem szólalnak fel. Biztos csak nekem furcsa ez?

Végeztünk egy kísérletet, melynek keretében az egyik dokumentált hibrid Paulownia fajta magjait szórtuk ki, kb. 50 000 mag került kiszórásra 4 helyszínen. Magról kelés nem volt megfigyelhető. Évente a haza ültetvényekről természetes úton több mint 36 milliárd mag szóródik ki kontrol nélkül. Ez már jelentős mennyiség, ha valóban invazív a növény, akkor hol vannak az elvadult telepek? Minden esetre a kritikus hangokat meghalva szükség lehet egy az amerikaihoz hasonló detektáló és adatbejelentő oldal létrehozására. A forgalmazók bizonyos szakmai követelmények elé állítására. Ahol egységes dokumentum rendszerben mindenki a saját fajtáját tudja értékesíteni, azért felelősséget vállani. Az erdészek, és a természetbarátok meghalhatnák, és megértenék, hogy ezek a növények nem az erdőt hivatottak ki, vagy visszaszorítani. Hanem megfelelő alkalmazásukkal megvédhetők lennének bizonyos erdőterületek. De ez már egy másik történet, amiért a jövőben újra tollat ragadok majd.


A címben feltett kérdésre a válaszom az, hogy Magyarországi klímán egyelőre nem áll fenn az ültetvényeknek a kontroláltalan kivadulása. Invazív jelleg megfigyeléséről idáig tudományos publikáció nem született.


Franczia Balázs


Forrásmegjelölés:





2 189 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page