top of page
Keresés
  • asztalosuzemhedervar.hu

Császárfa, mint fűrészáru


A császárfa

Nem olyan elterjedt, mint az akác vagy a nyár, de Európában is kiválóan hasznosítható a császárfa. A keményfák egyik legősibbje, kiváló fotoszintetizáló képességű, ugyanakkor remekül hasznosítható fűrészáruként. Saját ültetvényünkön csak a legkiválóbb minőségű császárfával találkozhat.

Császárfa: könnyű, de ellenálló​

A császárfa kiváló minőségű, rendkívül könnyű, köbméterenként átlagosan 300 kilogramm súlyú. Keményfa, kérge könnyedén válik el a fától, ezért fűrészáruként kiválóan alkalmazható, felhasználása során kevés szélveszteséggel lehet számolni. Jellemző rá a gyors és egyenletes növekedés, a csomómentes faanyag. Kiválóan ellenáll a külső behatásokkal szemben.

Császárfa fűrészáru

Minden, ami császárfa

A császárfa közel 3 ezer éves múltra tekint vissza, Kína déli részén, Japánban és Vietnamban őshonos. Leveleinek átmérője a növény fiatalabb korában elérheti akár a 70 centimétert is. A levelek mérete az idő múlásával egyre csökkenek, de így is nagy méretűek maradnak, ezek kiváló pormegkötő képességűek, nagy energiatartalmúak.

A jó minőségű császárfa alkalmazkodik az európai, így a magyar telekhez is, hosszabb ideig tűri a tartósan alacsony hőmérsékletet is, a -20 fokkal is sokáig megbirkózik. Van olyan telepítés, ami -33 fokot is átvészelt. A császárfa várható élettartama 20-24 év, 3-4 éves korában kezd virágozni. Jelenleg 10-12 alfaját különböztetjük meg.

Ipari császárfa - fűrészáru
Császárfa, a túlélő

Európában a 12 alfaj közül csak hat életképes, a tulajdonságai nem olyan jók, mint az őshonos területeken lévőké. Növekedésük lassabb, mintha Ázsiában fejlődnének, de így szép hosszú, egyenes törzset hoznak. Ha gyorsabb ütemben fejlődik, a minősége gyengébb lehet, mert csomós anyagot hoz. Több alfaj elbokrosodik, nem nőnek meg elég nagyra, ezért csak díszfaként alkalmazhatóak.

Sok csemete nem áll ellen a fagynak, ezért csak benti körülmények között nevelhető. Ezek miatt a tulajdonságok miatt nem terjedt el úgy Európában, mint például az akác vagy a nyár. Vannak azonban bizonyos ültetvények, ahol megfelelő körülményeket biztosítva kiváló minőségű császárfa nevelhető.

Saját ültetvényünkön csak a legjobb minőségű császárfa csemetékkel foglalkozunk, ezekre éledési garanciát vállalunk, a kitermelhető faanyagot pedig igény szerint visszavásároljuk. Évek óta foglalkozunk kínai császárfával, azon belül a Cotevisa2 hibriddel.

Paulownia Planet - A zöld üzlet

Cotevisa2 kizárólagos forgalmazó - Magyarország

768 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page