top of page
Keresés
  • Paulownia Planet

A 3 + 1 legfontosabb feladat, ha császárfa ültetésben gondolkodik - 2. rész


Ezen cikksorozatunk arra a 3+1 kulcsfontosságú kérdésre és a hozzájuk tartozó válaszokról szól, amelyek célszerű ismerni mielőtt császárfa telepítés mellett döntünk. Ha már olvasta sorozatunk első cikkét, már tekerhet is a kép alá, onnan fejtjük ki a 2. kérdést. Ha még nem olvasta, akkor pár sor az alapokról...

A császárfában egyre nagyobb lehetőség van. Globálisan növekszik az igény a minőségi faanyagra. Az emelkedő átvételi árak és a rendkívül gyors fanövekedés miatt igen rövid megtérüléssel lehet számolni. Foglalkozni kell ezekkel az ültetvényekkel is, de a precíz kinevelési útmutató alapján egyszerűen gondozható és nem igényel munkagépi beruházást. HA MINDEZ IGAZ, akkor miért nincs még tele az ország jól működő császárfa ültetvényekkel?! A válasz egyszerűbb mint gondolná.

A legtöbb "császárfa forgalmazó" síri csendben hallgat arról a 3 + 1 sorsdöntő kérdésről, ami alapjaiban határozza meg azt, hogy a császárfa ültetésből csak fejfájása, vagy nagyon komoly üzlete lesz. A Paulownia Planet összegyűjtötte és meg is válaszolta ezeket a kérdéseket pontról-pontra és 3+1 rövid cikkben közkinccsé is teszi, íme:

Paulownia Planet ipari császárfa 3 plusz 1 legfontosabb kérdés

3 + 1 SORSDÖNTŐ KÉRDÉS, AMI MEGHATÁROZZA, HOGY ÖN BUKIK VAGY NYER A CSÁSZÁRFA ÜZLETEN

2. Melyik az a fajta, amivel a leghatékonyabban érhető el a kiválasztott cél?

3. Mi a pontos, valóban hatékony kinevelési módja az adott fajtának? Vannak-e megtekinthető ültetvények?

4. Milyen szakmai háttérre támaszkodhat az ültetvény létrehozása után? Van-e visszavásárlási opció a faanyagra?

Ha Ön megválaszolja, vagy megválaszoltatja császárfa forgalmazójával az alábbi kérdéseket, akkor szinte garantált, hogy nem fogja csalódás érni! Terveinek, elképzeléseinek megfelelően alakulhat császárfa ültetvényének és beruházásának a sorsa.

Ahogy a felvezetőben is ígértük, pontról-pontra mi meg is válaszoljuk ezeket, illetve segítünk Önnek megfelelő választ kapnia ezekre a sorsdöntő kérdésekre.

2. Melyik az a fajta, amivel a leghatékonyabban érhető el a kiválasztott cél?

Először is azt tegyük tisztába fejben, hogy a "császárfa" nem 1 db növény fajta, hanem egy teljes növénytani csoport neve. A császárfa - paulownia csoport magában foglal 6-17 alfajt és jó pár különböző nemesítéssel létrehozott hibrid, mind-mind más tulajdonságokkal. Ez már magában sok választ megad azokban a kérdésekben, hogy miért van annyira sok, egymástól teljesen eltérő vélemény a "császárfák" tulajdonságairól és képességeiről. Olyan ez, mintha minden lótól ugyanazt a teljesítmény várnánk el függetlenül attól, hogy milyen fajtáról beszélünk. Elég elképzelnünk egy shetlandi pónit, egy arab telivért és egy muraközi hidegvérűt. Melyik a legjobb ló? Mindegyik másba teljesít jól és mindegyiknek meg van az a terület, ahol nem várhatunk tőle csodát... Ugyanígy van ez a császárfák területén is.

Melyik császárfa fajta mire jó?

ALAPFAJOK

  • Paulownia fortunei

  • Paulownia kawakamii

  • Paulownia tomentosa

  • Paulownia grandifolia

  • Paulownia imperialis

  • Paulownia fargesii

  • Paulownia taiwaniana

Európában maximum dísznövénynek hasznosíthatók. Mivel szubtrópusi viszonyokhoz vannak szokva, ezért nehezen tolerálják az itt jellemző hőmérséklet ingadozást és a csapadék rendszertelenségét. Az felnövő fák faanyaga ipari hasznosításra nem alkalmas. Tűzifa célra a könnyű fajsúly miatt brikettálva vagy peletként alkalmazható hatékonyan, normál hasábban gyorsan leég és szapora.

Az alapfajok kapcsán mindenképp meg kell említeni azt, hogy bár ipari termesztésre alkalmatlan, mégis sok helyen próbálják értékesíteni ezeket a fajtákat. Magot, magról, dugványról szaporított növényeket sokan kínálnak a piacon.

Ez két szempontból is igen aggályos, sőt:

- a célra alkalmatlan növény eladása ipari célú ültetéshez, ez a vásárlók szándékos megtévesztése, azaz csalás

- durva környezetkárosítás - mivel a császárfa alfajok rendkívül invazívak, így rövid idő alatt képesek az ültetés környezetében kontrollálatlan módon továbbterjedni. Számos per és kártérítési ügy alapjául szolgáltak már az így akarva/akaratlanul fertőző ültetvények.

Tehát megállapítható, hogy csak akkor válasszunk az alfajokból, ha nincsenek komolyabb céljaink, csak pár db dísznövényt szeretnénk a kertbe. És kellően óvatosak és figyelmesek vagyunk a terjedés megakadályozásában, illetve szükség szerint annak felszámolására is hajlandóak vagyunk időt, pénzt és energiát áldozni.

HIBRIDEK

A Magyarországon többnyire az alábbi császárfa hibridekkel találkozhatunk:

oxyfa - már nem elérhető, a forgalmazó megszűnt. MLM rendszerben értékesítettek egy speciális császárfa hibridet, melynek célja az intenzív CO2 megkötés volt.

shantong - tűzifaként hasznosítható császárfa hibrid. Mivel hibrid, ez a típus már nem invazíz, természetes közegben nem szaporodik, steril. A minősítés nélküli faanyaga miatt ipari célra csak korlátozottan alkalmazható, bár sokszor akként hirdetve találkozni vele a piacon.

COTEVISA2 - A leggyorsabb növekedésű császárfa, mivel hibrid, ez a fajta sem jelent kockázatot a környezetre. Az egyetlen faanyag minősítéssel rendelkező császárfa (ISO, TÜV, DUS)!

5 éves vágásfordulónként közel 12.000.000 Ft nyereség termelhető vele hektáronként. Ráadásul az adott letermeléskor keletkezik hektáronként közel 180 m3 nyesedék, ami akár tűzifaként hasznosítható, a már említett pelet, brikett formában.

A 3 + 1 legfontosabb feladat, ha császárfa ültetésben gondolkodik - cikk sorozatunk 3. részével 2019.02.01-én találkozhat Cotevisa - Magazinunkban.

Ha Ön nem akar várni az információkra vagy fontos kérdése van császárfa ültetvény témakörben, az alábbi linken vegye fel velünk a kapcsolatot

498 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page