top of page
Keresés
  • Paulownia Planet

A 3 + 1 legfontosabb feladat, ha császárfa ültetésben gondolkodik - 3. rész


A császárfákról szóló cikksorozatunk arról 3+1 kulcsfontosságú kérdésről szól, amelyeket mindenképp ismernie kell mielőtt császárfa telepítés mellett dönt. Bízunk benne, hogy már olvasta sorozatunk első 2 cikkét, már tekerhet is a kép alá, onnan fejtjük ki a 3. kérdést. Ha még nem olvasta, akkor pár sor az alapokról...

A császárfában egyre nagyobb lehetőség van. Globálisan növekszik az igény a minőségi faanyagra. Az emelkedő átvételi árak és a rendkívül gyors fanövekedés miatt igen rövid megtérüléssel lehet számolni. Foglalkozni kell ezekkel az ültetvényekkel is, de a precíz kinevelési útmutató alapján egyszerűen gondozható és nem igényel munkagépi beruházást. HA MINDEZ IGAZ, akkor miért nincs még tele az ország jól működő császárfa ültetvényekkel?! A válasz egyszerűbb mint gondolná.

A legtöbb "császárfa forgalmazó" síri csendben hallgat arról a 3 + 1 sorsdöntő kérdésről, ami alapjaiban határozza meg azt, hogy a császárfa ültetésből csak fejfájása, vagy nagyon komoly üzlete lesz. A Paulownia Planet összegyűjtötte és meg is válaszolta ezeket a kérdéseket pontról-pontra és 3+1 rövid cikkben közkinccsé is teszi, íme:

Paulownia Planet ipari császárfa 3 plusz 1 legfontosabb kérdés

3 + 1 SORSDÖNTŐ KÉRDÉS, AMI MEGHATÁROZZA, HOGY ÖN BUKIK VAGY NYER A CSÁSZÁRFA ÜZLETEN

3. Mi a pontos, valóban hatékony kinevelési módja az adott fajtának? Vannak-e megtekinthető ültetvények?

4. Milyen szakmai háttérre támaszkodhat az ültetvény létrehozása után? Van-e visszavásárlási opció a faanyagra?

Ha Ön megválaszolja, vagy megválaszoltatja császárfa forgalmazójával az alábbi kérdéseket, akkor szinte garantált, hogy nem fogja csalódás érni! Terveinek, elképzeléseinek megfelelően alakulhat császárfa ültetvényének és beruházásának a sorsa.

Ahogy a felvezetőben is ígértük, pontról-pontra mi meg is válaszoljuk ezeket, illetve segítünk Önnek megfelelő választ kapnia ezekre a sorsdöntő kérdésekre.

3. Mi a pontos, valóban hatékony kinevelési módja az adott fajtának? Vannak-e megtekinthető ültetvények?

Ha az előző kérdéseket már megválaszolta és kiválasztotta a céljainak megfelelő császárfa fajtát, akkor erre a témakörre adott rossz válaszával akár le is nullázhatja a teljes eddigi munkáját, befektetését. Hogy miért? Íme a válasz:

Fajtánként és célonként más és más munkaterv alapján kell kezelni a császárfáinkat és ezeket nagyon nem célszerű összekeverni.

A piacon az egyik legsajnálatosabb tény az, hogy a "kereskedő", "császárfa forgalmazó" nem abban érdekelt, hogy a tőle vásárolt csemetékből a vevő értéket állítson elő. Ő csak a lehető leggyorsabban el akarja adni azokat. (Ebbe beleértem a dísznövény célú ültetéstől, a tüzelő célú császárfán át, az ipari célú császárfát is). Mit eredményez ez?

  1. A legtöbbször a vevő semmilyen kinevelési útmutatót, munkatervet nem kap. Elszomorító, hogy mezőgazdasági kiállításokon találkozunk olyan "császárfa forgalmazóval, aki még azt sem tudta megmondani, hogy milyen fajtát árul. Arról nem is beszélve, hogy fajtaigazolást sem csatol a portékájához. Ilyenkor a kíváncsibb, tenni akaró vevő az internetről próbálja pótolni mindezt. Mellbevágó tény, hogy az interneten publikusan fellelhető császárfa nevelési útmutatók túlnyomó többsége féligazságokat és megvezetéseket tartalmaznak. Nem fajta specifikusak, így alkalmazásuk hatalmas kockázatokat rejt.

  2. A következő eset az, hogy a forgalmazó az internetről leszedett, a legtöbbször 0 szakmaisággal rendelkező munkatervet ad, az általa forgalmazott növényekhez. Ő maga sem az általa biztosított dokumentációk alapján neveli a csemetéit, hiszen neki nem a "végtermék" a fontos, hanem pusztán a kereskedelmi szaporítás.

  3. Szerencsés esetben olyan forgalmazóval találkozunk, aki valóban az adott fajtához illesztett, kipróbált és hazai környezetben is működő, bevált munkatervet biztosít. Sajnos még ilyenkor sem dőlhet hátra! Ha nem egy-két fában gondolkodik és biztosra akar menni, akkor a hivatalos fajtaigazolás és kereskedelmi engedélyek mellett, kéri a forgalmazótól az ültetvénylátogatás lehetőségét is. A legjobb megoldás, ha vagy olyan ültetvényt néz meg, amiben különböző életkorban lévő fák vannak, tehát nyomon követhető a fejlődés, vagy több, különböző korú ültetvényt is megtekint.

A korrekt forgalmazók minden esetben rendelkeznek a megfelelő dokumentációkkal, mind a kereskedelmi engedélyek, mind a fajtaigazolás, mind a teljes körű kinevelési szakutasítások, munkatervek területén. Rendelkeznek látogatható mintaültetvényekkel, melyet szervezetten be is tudnak mutatni az érdeklődők számára.

Tekintse meg élőben a leggyorsabb növekedésű császárfa ültetvényeinket, melyeket kifejezetten ipari célra hoztak létre. Kérjen időpontot itt >>

A 3 + 1 legfontosabb feladat, ha császárfa ültetésben gondolkodik - cikk sorozatunk 4. részével 2019.02.08-án találkozhat Cotevisa - Magazinunkban.

Ha Ön nem akar várni az információkra vagy fontos kérdése van császárfa ültetvény témakörben, az alábbi linken vegye fel velünk a kapcsolatot

644 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page