top of page
Keresés
  • Franczia Balázs

8 kérdés - 8 válasz, avagy a császárfa ki-mit-tud


Ebben a cikkünkben egy hazai császárfa közösségben nemrég felvetődött kiemelten fontos szakmai kérdéseket tesszük helyre, melyben a 3+1 legfontosabb kérdés császárfa témában cikkünkhöz érkezett.

1. Az anyagban felett fontos kérdést: „miért nincs még tele az ország jól működő császárfa ültetvényekkel?!”

Halmosi Zoltán reakciója: A válasz a törvényi oldalról egyszerű, mert az erdőtörvény nem engedi. Jelenleg fél hektár egybefüggő paulownia ültetvény létesíthető.

Paulownia Planet – Franczia Balázs ipari császárfa szakértő reakciója:

Mint korábban is írtuk a Cotevisa 2 az egyetlen hazai császárfa faj, ami közösségi dokumentációval rendelkezik. Ezért bátran lehet telepíteni szántó művelési ágba, területi megkötés és korlátozás nélkül. A Cotevisa 2 nem esik az erdőtörvény hatály alá. Az összes többi császárfa fajta tekintetében valóban helytálló az észrevétele, és azok nem telepíthetőek fél hektárnál nagyobb területre.

Több, nagyobb ültetvényünkön történt már megkeresés az erdészeti hatóság részéről. De a dokumentációk bemutatása után ezek az eljárások rendre, szankcionálás nélkül lezárásra kerültek. Az Ön fenti megalapítása a Cotevisa 2 Ipari császárfán kívül minden más császárfa fajtára igaz.

Cotevisa 2 ipari császárfa bírósági határozat

Halmosi Zoltán 2. észrevétele:

A tomentosa közel száz éve itt van hazánkban, mégsem terjedt el tömegesen. Persze előfordul paulownia magkelés, de nem tömegesen, az akáchoz nem is hasonlítható az erőszakossága. Invazívitása Magyarországon nem bizonyított.

Paulownia Planet – Franczia Balázs ipari császárfa szakértő reakciója:

Ez a megállapítás ebben a formában megállja a helyét. De a cikk nem külön a tomentosával foglakozik. Viszont a paulownia féléknek 12 különböző alfajuk van. Ezek közül jó pár életképes még az európai klímán is (Elongata, Fortunei, Forgessi). Dokumentációk tekintetében viszont a legtöbb szaporítóanyag nagyon gyengén áll. Ezért aki császárfát vásárol és ültet, csak remélheti hogy tudja milyen fajtát vásárolt. Nyakunkon a klímaváltozás, és ki tudja, hogy az ellenőrizetlenül kereszteződő alfajok milyen tulajdonságokkal fognak rendelkezni egy két generáció múlva???

Halmosi Zoltán 3. észrevétele:

Magyarországon kizárólag a régóta megtalálható tomentosa alfaj és a tomentosa/fortunei keresztezéséből előállított hibridek jöhetnek szóba. Ezek közül az oda-vissza keresztezés mikéntje és aránya szabja meg a különböző klónokat, ebből egy a cotevisa 2, amely mediterrán spanyol klimatikus viszonyokra van kihegyezve. Ennek jó bizonyítéka volt pár évvel ezelőtt a téli elfagyás mértéke és aránya.

Paulownia Planet – Franczia Balázs ipari császárfa szakértő reakciója:

Valóban a Cotevisa 2 felmenői között ott van a tomentosa is. De ez a speciális hibrid nem a mediterrán klímára lett kihegyezve. Mint korábban publikáltuk a referencia eredmények megerősítését a Hannoveri Egyetem végezte. Az ottani környezet nagyon messze van a mediterrán klímától.

Az Ön által említett elfagyásokról semmit sem tudunk. Ez valószínűleg téves információ, ami eljutott Önhöz. Vagy nekünk nem szóltak az ültetvénytulajdonosok, amit kétlek, mert elég aktív kapcsolatban vagyunk az ültetvényeseinkkel.

Ezúton kérem Önt, ha rendelkezik ilyen információval a Cotevisa 2 elfagyását illetően, akkor kérem azt hitelt érdemlően jelezze felénk! Köszönöm.

Halmosi Zoltán 4. észrevétele:

Az oxifa Steiner József által adott fantázianév. Fortunei/tomentosa ősökkel rendelkező klón.

Paulownia Planet – Franczia Balázs ipari császárfa szakértő reakciója:

Kedves Zoltán ez akkora blődség, hogy leírni is kár volt. Csak magát hozza vállalhatatlan helyzetbe vele. Az Oxyfa az a CLON IN VITRO 112 nevű alany fantázianeve. Ezt a nevet a Oxytree marketingcsapata találta ki. De a növény maga az a fent említett clon. Dr Steiner József egy Elongata-Tomentosa hibridnek adott fantázianevet, és épített vele MLM rendszert. Ez a név a Smaragdfa volt. Kérem olvasson utána.

Halmosi Zoltán 5. észrevétele:

A shantong tűzifává minősítése szakmailag megalapozatlan és rosszindulatúan célzatos. Fortunei/tomentosa ősökkel rendelkező klón ez is.

Paulownia Planet – Franczia Balázs ipari császárfa szakértő reakciója:

Valóban, ezen növények kereszteződéséből létrejöhet egy jó tulajdonságokkal rendelkező minőségi faanyagot adó fa is. A gond csak az, hogy a fűrészáru megjelölés csak a bevizsgált, és beazonosítható faanyagra igaz. Ezekel a Shan-tong a mai napig nem rendelkezik a faanyagnak nincs TÜV illetve ISO 9001 minősítése. Na tehát most ezek hiányában az lenne a szakmai felelőtlenség, ha fűrészárunak minősítenénk. Mert ugye forgalomba hozható fűrészáru, vagy faanyag az, ami dokumentációval rendelkezik.

Halmosi Zoltán 6. észrevétele:

A minősítés, hogy a Cotevisa 2 a leggyorsabban növekvő császárfa, maximálisan megalapozatlan szakmailag. Talán Spanyolországban versenyezhet ezért a címért, ha lesznek majd erre irányuló publikált tudományos kísérletek. Magyarországon is hasonló a helyzet, nem volt és nincs ilyen irányú összehasonlító kísérlet. A mediterrán jelleg miatt véleményem szerint dobogóra esélyes lehet a fagyérzékenységét is alapul véve

Paulownia Planet – Franczia Balázs ipari császárfa szakértő reakciója:

A Cotevisa az egyik leggyorsabba növő fa Európában. Nem csak Spanyolországban, hanem nálunk is bizonyított. Keresek róla képeket is 4,5 hónap alatt 7,2 méteres magasságot ért el. Ezt az általam ismert fafajok egyike sem tudta túlszárnyalni. Ez az eredmény magyarországi ültetvényen került lemérésre. Itt bizony a tenyészidő is rövidebb, mint kint spanyolban. A mediterrán jellegre és a fagyérzékenységre nem térek most ki, mert az előző kérdésnél igyekeztem tisztázni, hogy nem fagyérzékeny a hazai klímán.

Cotevisa 2 ipari császárfa

Halmosi Zoltán 7. észrevétele:

Az ötéves vágásforduló irreális. Kérem mutasson magyar erdőt, amely ezt már bizonyította.

Paulownia Planet – Franczia Balázs ipari császárfa szakértő reakciója:

Küldöm a képet a 4 éves fáról 34 cm törzsátmérővel. De az oldalamon korábban ezt is publikáltuk. Ez csak 4 év. Nem is 5, de már vágható méretekkel rendelkezik. 5 métert meghaladó törzs hosszúság. Tekintse meg a képet, és keressen időpont egyeztetés végett. Szeretettel várom ültetvénylátogatásra.

Cotevisa 2 ipari császárfa 4 éves

Cotevisa 2 ipari császárfa 4 éves
Cotevisa 2 ipari császárfa ültetvény 4 éve

Halmosi Zoltán 8. észrevétele:

A 12 milliós nyereség öt évenként megalapozatlan és lehetetlen. Kérem, erre is mutasson példát!

Paulownia Planet – Franczia Balázs ipari császárfa szakértő reakciója:

Akkor jöjjön egy kis számtan

Hektáronként 500 vagy 600 db facsemete kerül kiültetésre.

Ha a minimális vágási átmérőt nézem, akkor 35 cm korában kitermeljük a növényeket. Ha kicsit többet várok vele, nagyobb térközökbe telepítve 500 db fa esetén akkor 40-akár 50 cm törzseket is kinevelhetek. Azt hogy megnő-e ekkorára azt újabb képekkel illusztrálom lent. Szóval, ha kitermelem a fát, és nagyon rosszul veszem ki a fűrészárut, akkor is egy növényből

0,3 m3 vagy 0,4 m3 fűrészanyag nyerhető ki.

0,3 m3/ fa X 600 db fa/ ha = 180 m3 / ha

0,4 m3/fa x 500 db fa/ ha = 200 m3/ ha

0,5 m3/ fa x 400 db fa/ ha = 200 m3 / ha

180 m3 minimális eladási áron 80 000 Ft/ m3 ( jóval a piaci ár alatt) = 14 400 000

200 m3 minimális eladási áron 80 000 Ft/ m3 (jóval a piaci ár alatt) = 16 000 000

Ettől csak felfele lehetnek az eladási árak. Itt az alsó küszöbértékkel számoltam.

Bárki számára szívesen szolgálunk hiteles információkkal az ipari császárfák témaköréről, Szívesen invitálunk meg bármely komoly érdeklődőt a hazai ültetvényeinkre személyesen!

Kedves Halmos Úr, köszönöm, hogy végigolvasta válaszomat. Legalábbis bízom benne, hogy nem hiába ültem le megírni ezt a cikket.

Mert ugye a 2014 szeptember 1-én elküldött levelemre még a mai napig nem válaszolt. De most, hogy ránéztem kiderült, még el sem olvasta azt. Megértem, hogy valaki elfoglalt, tényleg ,de ezt már túlzásnak érzem.

Továbbra is várom az elfagyott Cotevisa 2 ültetvényekkel kapcsolatos információit! Tényleg fontosak lennének mert, ha van ilyen akkor ez ügyben lépéseket kell tennem.

Gyors Válaszában reménykedve

Üdvözlettel: Franczia Balázs

Cotevisa 2 ipari császárfa 10 éves


2 380 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page