top of page
Keresés
  • Paulownia Planet

Mi a sikeres ipari császárfa ültetvény titka?


A sikeres ipari császárfa ültetvények titka

Zsuzsa:

Franczia Balázzsal fogok beszélgetni, aki a Paulownia Planet alapítójaként a hazai ipari császárfa közösség egyik vezéralakja.

Üdvözöllek Balázs, köszönöm szépen, hogy itt vagy velem. Egy nagyon fontos kérdést szeretnék neked feltenni. Én azt gondolom, hogy ez egy olyan kérdés, ami nagyon sok embert érdekel: Hogyan lehet sikeres a császárfa ültetvényünk?

Balázs:

A kérdés valóban jó. Ahhoz, hogy ezt a kérdést meg tudjam válaszolni, mert sok helyen találkozom vele én is, először tudnunk kell, hogy mi az a császárfa ültetvény, tehát hogy nem díszfát szeretnék, hanem ugye császárfa ültetvényt létrehozni. A kérdés, ha jól értettem, erre vonatkozik?!

Zsuzsa:

Így van.

Balázs:

Készültem egy kis ábrával megint (lásd a videóban). Először is azt a dolgot kell letisztáznunk első lépésként, hogy császárfa ültetvényt szeretnénk vagy csak pár fát ültetnénk a kertbe?! Ha megszületett a döntés, hogy nem díszfát szeretnék, nem csak egy sor fát szeretnék árnyékolásra ültetni, hanem császárfa ültetvényt szeretnék létrehozni, akkor mehetünk tovább. A császárfa ültetvényről mindenkinek a fejében él egy kép, hogy a császárfa ültetvény hasonlóan néz ki, mint ez. (lásd a videóban)

Nyilvánvalóan, ha a saját császárfa ültetvényünkre gondolunk, akkor valami ilyesmit szeretnénk látni, ez kéne, hogy legyen a végeredmény. Ott a második lépés, hogy mit várhatok tőle, hogy egy császárfa ültetvényt milyen céllal telepítek, mi az a cél, ami mögé létrehozom azt az ültetvényt. Ezek a célok lehetnek: tűzifa célú telepítés császárfából (előfordul), ipari faanyag vagy fűrészárú célú telepítés, ez az, amivel a leggyakrabban talákozunk, mert ez az, amit talán a legtöbb ember akar, tehát faanyagot termelni. S van még egy cél, ez pedig a pellet, illetve biomassza előállítását célzó telepítés, itt sűrűbb telepítés van, kisebb távközökkel, gyakrabban nyírjuk a fákat. Mindegyik császárfa ültetvény más és más, de általában azzal találkozunk, hogy az emberek fűrészárut akarnak kivenni az ő császárfájukból.

Következő lépés: mit kell tennem érte, tehát mi az, amit nekem meg kell tennem azért, hogy sikeres császárfa ültetvényem legyen? Először is fontos, hogy elhatározzam, tehát eldöntsem, hogy milyen céllal szeretnék fát telepíteni, mert a későbbiekben már nem fogok tudni változtatni ezen. Tehát ha eltelepítek egy fát mondjuk biomassza-céllal, sűrűn telepítem őket, és később meggondolom magam, hogy mégis faanyag kellene, az már nem fog menni. Legelőször is döntés kell, hogy mi az, ami nekem jó, mi az, ami a legmegfelelőbb nekem.

Mi kell hozzá? Mindenképpen kell földterület a császárfákhoz, mindenképpen kell víz, mert az első két évben ezeket a növényeket öntözni kell, (vannak fajok, amikre azt mondják, hogy nem kell őket öntözni, előfordulhat, hogy nem úgy teljesítenek, vagy nem azt a teljesítményt hozzák, amire számítunk tőlük alapból, de nyilvánvalóan ez egy másik telepítésnél előfordulhat), és eszközigény. Tehát van egy minimális eszközigény, amivel egy ültevény szintű császárfa-ültetvényt kell nevelnem. Gondolok itt fűnyíróra, talaj-előkészítéshez kellenek szerszámok, illetve a tápanyagpótláshoz, valamint öntözőrendszerre.

Ha mindezek megvannak, akkor jön a nagyon nagy kérdés, hogy „milyen fajta fát válasszak?”.

Mit kell, hogy tudjon az a szaporítóanyag, amiből én ültetvényt szeretnék létrehozni? Magyarországon vagyunk, nagyon fontos, hogy alkalmazkodjon ehhez a klímához a fa, tehát legyen fagytűrése, és nyáron a nagy melegeket, hőhullámokat is bírja. Kifejlett ültetvénynél, ahol már nincs öntözés, fontos, hogy mondjuk egy vagy két hónapot eső nélkül tudjon átvészelni ez a növény. Nyilvánvalóan nem úgy fog fejlődni, de akkor is életben kell, hogy maradjon.

Császárfa növekedési mutatók. Ha sikeres ipari császárfa ültetvényt szeretnék, amibe ugye pénzt teszek bele, nyilvánvalóan onnan pénzt is szeretnék kivenni. Tehát magának a szaporítóanyagnak, értsd: palántáknak, amiket eltelepítünk, olyan növekedési mutatókkal kell rendelkezniük, amik megfelelnek az előzetes számításoknak. Tehát amit hallani a császárfáról, hogy 5-6-7-8 éven belül vágásérettek ezek a növények, nyilvánvalóan egy intenzív növekedésű fajtát kell válasszak.

Császárfa végtermék. Azok a császárfa palánták, amiket a földbe elültetek, csak palánták, de nyilvánvalóan nem a palántákért fognak nekem pénzt termelni, meg nem azért fognak nekem fizetni, mert 5-6-7-8 évig kijárok az ültetvényre, gondozom a fákat, hanem a kitermelt, minőségi faanyag fog értéket jelenteni. Ezt mind-mind akkor fogják nekem megfizetni, ha jó végterméket tudok a folyamat végén adni. Ha faanyag-célú (ipari faanyag-célú) telepítést szeretnék, akkor nyilvánvalóan olyan fát kell választanom, aminek bevizsgált faanyaga van.

Ha pellet célút szeretnék telepíteni, vagy biomasszát, akkor olyan fát kell választanom, ami erre alkalmas császárfák közül. Ha tűzifát szeretnék, akkor gyakorlatilag nincs olyan nagyon megkötésem, mert az összes fa elég. Ezek az első lépések tehát: tudjuk, hogy mit telepítünk, mit várunk tőle, milyen céllal telepítjük az ültetvényt és tisztában vagyunk azzal, hogy a földterületen milyen munkák vannak.

Következő lépésünk: ugye döntöttem, és ott van a nagy kérdés, hogy kitől vásároljak. Felmegyünk az internetre, nagyon sok kereskedőt találunk, mindenki dicséri a saját fajtáját, valahol ez jogos is, én is ezt szoktam csinálni, és mindenki elmondja azokat az információkat, amik az ő fájához hozzátartoznak. De akkor mégis kit válasszak, melyik kereskedőtől vegyem meg a fákat? Egyszerű szűrést kell alkalmazni: szaporítóanyag-dokumentáció. Tehát most nem díszfáról beszélünk, hogy a kertembe szeretnék két darab fát ültetni, és teljesen mindegy, hanem egy adott földterületre szeretném ezeket a fákat kiültetni. Nagyon fontos, hogy itt a növénynek legyen dokumentációja, tehát hogy mi az a palánta, amit kaptunk, milyen fajta, és honnan származik, ki állította elő és hol. Ennek van egy uniós, illetve hazai dokumentált menete, ezzel a növénynek, amit veszünk, rendelkeznie kell, mert ha nem rendelkezik, akkor ez később nagyon sok problémának a forrása lehet.

Császárfa Munkaterv. Senki nem úgy születik, hogy tud császárfát nevelni. Van egy munkaterv, amit be kell tartani ezekkel a fákkal, hogy azt a végeredményt kapjuk, ami miatt mi ezeket a fákat eltelepítettük. A forgalmazónak ezt a munkatervet mellékelnie kell a szaporítóanyaghoz, tehát ha veszünk tőle fát, akkor adja az eredetiségi dokumentációt, adja oda a munkatervet.

Császárfa Garanciális feltételek. Bármit veszünk, mosógépet, autót, de akár egy egyszerű Praktiker-es fúrógépet, arra van garancia, két év, három év legtöbb esetben. Egy császárfa ültetvény, hektáros tétel felett milliós feletti nagyságrendű beruházás. Igenis rendelkeznie kell az ültetvénynek garanciával. A forgalmazói nyilatkozatban ez leírva, rögzítve kell, hogy legyen, hogy mire vonatkozik a garancia, és mikor érvényes a garancia. Ezek nagyon fontos lépés! Egy olyan ültetvény, ahol nincs leírva, és pusztán csak elhiszem a forgalmazónak, hogy "persze, tesó, garanciát vállalok rá, csak vedd meg a fát, ne adjunk rá." - igencsak kérdőjeles biztonságot jelent. Egy valaki nyerhet csak ezzel az adott forgalmazó, akit lehet akkor láttunk utoljára...

Egyéb háttér: mi az, amit a forgalmazó még a fák mellé tud adni. Gondolok itt az öntözéshez szükséges segédanyagokra, későbbi tápozásra, növényvédő szerekre, bármi, amire a későbbiekben szükségünk lehet. A forgalmazó a rendelkezésünkre áll-e ezekkel kapcsolatban, vagy nekünk kell majd valahonnan kibogarászni az internetről.

Még egy nagyon fontos lépés: megtekinthető mintaültetvény, referenciaültetvény va-e?! Tehát egy forgalmazót választunk, és tőle szeretnénk fát venni, és ő mondja azt, hogy már több éve ezzel foglalkozik a témával ültetvényes menniységű értékesítés szintjén is, még egyszer hangsúlyozom: nem díszfa kereskedelem szintn, akkor igenis rendelkeznie kell mintaültetvényekkel. Ezek a referenciaültetvények, ahova előre egyeztetve ki tudunk menni, látogathatóak ezek és élőben meg tudjuk nézni, hogy ezek a fák tényleg azt hozzák-e, azt mutatják-e, amit a forgalmazó elmond róluk. Mert ha azt mutatják, és az összes többi háttér megvan, akkor gyakorlatilag bármelyik forgalmazótól megvehetjük a fát, ott már nagyon nem nyúlhatunk mellé.

Következő, talán ez a legfontosabb lépés: kire hallgassunk még császárfa kinevelése közben? Nagyon fontos: senki külsősre. Tehát, ha beszéltünk a forgalmazóval és letettük mellette a voksunkat, akkor utána más véleményére, a szomszédére, vagy bárkiére, aki beesik az udvarunkba és azt mutatja, hogy jobban ért hozzá, mert neki is van császárfája, másvalakitől vette, ezekre ne adjunk! De komolyan, mert ezek nagyon el tudják vinni az embert. És mit tegyünk még meg? Semmit. Tartsuk be a munkatervet! Ha a forgalmazó kiadja a császárfához a munkatervet, és az be van tartva lépésről lépésre, akkor biztos, hogy él a garanciális feltétel, amit a fához kértünk, és biztos, hogy az a végeredmény lesz, amit az ültetvényen láttunk, a referenciaültetvényen, amit megtekintettünk.

Tehát van ez a pár lépés, ezt, egyébként,ha kell, akkor bárkinek a rendelkezésére tudom bocsátani, ha ezek sorban be vannak tartva, akkor garantáltan sikeres császárfa ültetvényünk lesz.

Röviden, tömören ennyit akartam róla mondani, de ha Cotevisa2 ipari császárfával vagya témával kapcsolatban bármi kérdés van, bármit fejtsek ki bővebben, akkor nagyon szívesen állok rendelkezésedre.

Zsuzsa:

Nagyon szépen köszönöm. Engem is meglepett, hogy milyen kimerítő választ kaptam, aminek egyébként rendkívüli módon örülök. Még egyszer köszönöm Balázs az idődet és bízom benne, sőt, biztos vagyok benne, hogy lesz még ennek folytatása, ugyanis már most tudom, hogy milyen kérdésekkel foglak bombázni a következő videóban.

Balázs:

Köszönöm szépen, várom!

Cikkünk felkeltette az érdeklődését, kérdése van, vagy Ön is szívesen létrehozná Cotevisa2 ipari császárfa ültetvényét?! Vegye fel velünk a kapcsolatot ide a linkre kattintva >>

375 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page