top of page
Keresés
  • Franczia Balázs

Mikor kell a Cotevisa 2 ipari császárfa ültetését megcsinálni?!


Ipari császárfa ültetési időszaka.

Avagy az év melyik időszakában ültessem el az ipari császárfa palántákat, mikor kezdje meg az ültetvény kivitelezését?!

Aki egy kicsit is jártas a kertészetben, a kertgondozásban, szántóföldi kultúrákban, az bizonyára találkozott már a következő kifejezésekkel: tavaszi ültetés, őszi ültetés. Általában ezek a jellemzőek. Sokaknak az is ismerősen csenghet, hogy nyáron nem ültetünk semmit, nyáron nem kezdünk telepíteni semmit, mert nagyon meleg van, szárazság van. Arról már megoszlanak a vélemények, hogy fák esetében melyik időszak az optimális. Vannak olyan forgalmazók, akik az ő növényfajtájukat, legyen ez most erdészeti-, gyümölcsfa, vagy díszfa tavaszi ültetésre, van aki őszi, telepítésre ajánlja.

Mi a helyzet az ipari császárfa esetében? Melyik az ipari császárfa legoptimálisabb ültetési időszaka?

Ahhoz hogy ezt a kérdést megválaszolhassam meg kell érteni az egész folyamatot, ami az ipari császárfa ültetvény kineveléséhez szükséges elejétől a végéig. Létezik egy munkaterv, aminek a betartása kötelező ahhoz, hogy az ipari császárfa palántából valóban ki tudjuk nevelni a jó minőségű, ipari felhasználásra alkalmas faanyagot. Ezt az egyedi, a Cotevisa2 ipari császárfa hibridhez kidolgozott munkatervet lépésről-lépésre be kell tartani! Ennek az egyik része maga az ültetés. Tény és való nagyon fontos része, hogy bekerüljön az a palánta a földbe.

De semmivel sem fontosabb része a munkaterv egymásra épülő folyamatainak, mint az összes többi. Amik ugye nem felcserélhetőek.

Ha megnézzük az ipari császárfa kinevelésének a lépéseit, most itt csak röviden, címszavakban összefoglalva a következő lépéseket találjuk.

  • terület előkészítése

  • vízvételi lehetőség kiépítése

  • öntöző rendszer telepítésre

  • ültetés

  • ültetés utáni időszak

  • visszavágás

  • visszavágás követő első év

  • visszavágás követő 2 év

Láthatjuk, hogy a tényleges ültetést megelőzően van két másik munkafolyamat, amelyeket az ültetés megkezdése előtt meg kell csinálni.

FONTOS: Csak megfelelően előkészített talajba telepítünk! Valamint csak meglévő működőképes öntözőrendszer esetén ültetjük be a palántáinkat a földbe. Ha ezek a munkafolyamatok nincsenek elvégezve hiába van tavasz, hiába kezdődik a mezőgazdaságban az ültetési szezon nem kezdhetjük meg az ipari császárfa telepítést!

Viszont a megfelelően elő van készítve a talaj és van egy működőképes kiépített öntözőrendszerünk, akkor akár nyáron a 35-40 fokos kánikulában is elvégezhető a telepítés. Mert ugye az ipari császárfa palánták fejlődése a megfelelő ültető gödör kialakítása miatt és a működőképes öntözőrendszer meglétével biztosított. Ezen növények esetében nem terméshozamra, nem optimális virágzási időszakra neveljük a növényeket, hanem a minőségi, jól feldolgozható faanyag kihozatal a cél. Célunk eléréséhez az ültetés tényleges idejének a megválasztása nem bír jelentős ráhatással. A munkafolyamat korábbi, és későbbi betartása az ami biztosítja, hogy az ültetési időszaktól függetlenül ki tudjuk nevelni a fákból a 6-7 m hosszú, egyenes szárú és csomómentes faanyagot.

Cotevisa 2 ipari császárfa mikor ültethető

A következő jelentős lépcső az ipari császárfa ültetvény életében az ültetés utáni időszak.

Ez az időszak arról szól, hogy a már eltelepített, földben lévő ipari császárfa palánták megerősödjenek annyira, hogy a szakszerű technikai visszavágást követően meg tudjuk kezdeni a hosszú csomómentes egyenes törzs kialakítását. Ehhez pedig erős gyökérzóna szükséges. Az ültetés utáni időszak az az időszak, amikor a növény kineveli magának ezt az erős, fejlett gyökérzónát, Ennek a folyamatnak megfelelően le kell zajlania ahhoz, hogy a következő munkafolyamat megkezdhető legyen. Na ez a folyamat már időhöz kötött.

Az erős gyökérzóna kinevelésének időszaka általában vegetációs időszakban négy-öt hónapot vesz igénybe. Ez a minimális időszak, ennél csak hosszabb lehet, rövidebb nem. Ezalatt az ipari császárfánk olyan fejlett gyökérzónát tud kialakítani magának, ami lehetővé teszi a felsőrész visszavágását, és így a minőségi faanyag nevelésének megkezdését. Ha el tudjuk végezni megfelelően előkészített talajba a kora tavaszi telepítést, és a csemeténk törzsátmérője a vegetációs időszak végére eléri a 4-5 cm átmérőt, akkor a következő évet már kezdhetjük a visszavágással.

Cotevisa 2 ipari császárfa mikor ültethető

Ha nincs lehetőségünk vagy időnk a talajt előkészíteni és csak nyár közepén vagy egy kora őszi ültetést tudunk megcélozni. akkor sincs semmi gond. A növényeink onnantól kezdve, hogy földbe kerültek fejlődnek és erősödnek. Minél több időt töltenek kint visszavágás előtt, annál fejlettebb, erősebb gyökérzónával rendelkeznek majd. A visszavágás időhöz kötött, február végén, március elején végezhető el. Így sokkal erősebben tudnak fejlődni, minőségi faanyagot nevelni. Tehát egy nyári vagy egy kora őszi telepítésnél a visszavágás nem a következő évben, hanem egy évvel később fog történni. Egy fél vegetációs időszakkal több időt fognak az ipari császárfa csemetéink a végleges ültetési helyükön fejlődni. Így erősebb, fejlettebb gyökérzónájuk lesz mintha a telepítés megkezdésével vártunk volna meg a következő szezont.

Az ipari császárfa ültetés egyedül a téli időszakban nem végezhető el. Az átfagyott talaj esetén nem végzünk ültetést, mert a növény gyökérzónája sérülne a fagyott földbe való ültetéskor. Illetve nem lehetne kellőképpen vissza tömöríteni a földet a császárfa palánta gyökerei köré.

Összegezzük a legelején feltett kérdésre a pontosan megfogalmazott értelmezhető választ: A Cotevisa2 ipari császárfa esetében az ültetésre a megfelelően előkészített, öntözőrendszerrel ellátott talajban, kora tavasztól, szeptember végéig van lehetőség.

Hozza létre Ön is jövedelmező ipari császárfa ültetvényét! Termeljen hektáronként több mint 10.000.000 Ft hasznot 5 évente! Kapcsolatfelvétel és ajánlatkérés >>

Franczia Balázs – Paulownia Planet

Cotevisa 2 Ipari Császárfa

1 069 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page