top of page
Keresés
  • Franczia Balázs

Cotevisa 2 ipari császárfa faanyagának felhasználása


Mostanában gyakran felmerül a kérdés az ipari császárfával kapcsolatban: Mire lehet felhasználni?

Szerencsére eljutottunk eddig a kérdésig is. Idáig az volt a kérdés vajon az ipari császárfa:

Megnő-e, egyenes törzsű lesz-e? Tényleg ilyen rövid időn belül (5-8 év) vágáséretté tud fejlődni? Mára az ország területén számos, látogatható, nagyobb ültetvény van ipari császárfából. Az ültetvénytulajdonosok és a leendő ültetvény tulajdonosok is személyesen, szervezett körülmények között megtekinthetik ezeket. A fenti kérdések feltevései többnyire már a múlté lettek. Láthatják valóban ott állnak az egyforma, szálegyenes törzsű, 4,5- 6 méter magas csomómentes Cotevisa2 ipari császárfák. Ezek az ültetvények többnyire 3-6 év közöttiek.

Cotevisa2 ipari császárfa ültetvény Paulownia Planet

Az új kérdés a fejekben egyre inkább az: „Na jó, jó itt vannak ezek a szép fák, de mire lehet őket felhasználni? Mi lesz a faanyagból? Mi történik az után, hogy kitermeltük az így kinevelt ipari császárfákat? - A következőkben ezekre a kérdésekre igyekszem részletes választ adni.

Először is nézzük, hogy milyen tulajdonságok jellemzőek az ipari császárfa faanyagára. Ezek fogják meghatározni a későbbi faanyag felhasználhatóságát.

A Cotevisa2 ipari császárfa fizikai tulajdonságai: Faanyagának tömege könnyűnek mondható, 310-325 kg/m3. Ez közel egyharmaddal kevesebb, mint a fenyőfáé. A kis tömeg ellenére a fának olyan sejtszerkezete van, amely a faanyag rugalmasságát szerkezeti, szilárdságát növeli. Így a kis tömege ellenére is a fenyőjével szinte azonos, jó tartószilárdsági paraméterekkel bír. Faanyaga nem tartalmaz csomót!

Nagyon fontos: betartott munkaterv mellett, szakszerűen felnevelve az ipari császárfa ültetvényünk, olyan faanyagot termel, ami 4,5 - 6 méter hosszan teljesen csomómentes. Ez a tulajdonság egyedülálló Európában a faanyagok között!

A csomó és a faanyagban keletkezett göcs olyan képződmények, amelyek hátrányosan befolyásolják a faanyag szerkezeti- és tartószilárdságát. Ezeket hibákat a munkaterv szakszerű betartásával teljesen kiküszöbölhetjük.

A faanyag sejtszerkezete a szállító sejteken kívül hosszú, tűszerű sejtekből, illetve méhsejtszerű sejtekből tevődik össze. Ezek a formatípusok a mai, modern építészetben is egyre gyakrabban használtak. A szerkezeti tartóképessége és a szerkezeti tartószilárdságot hivatottak szolgálni. A sejtfalak vékonyabbak, mint a hazánkban elterjedt többi ipari célú fánál, viszont 51-52 % szenet tartalmaznak a cellulózon kívül. Innen ered a faanyag jó tartóképessége, rugalmassága és szerkezeti szilárdsága. A Cotevisa2 ipari császárfát faanyaga rendkívül jó hő-, és hangszigetelő tulajdonsággal bír.

Cotevisa2 ipari császárfa sejtszerkezete

Faanyag kémiai tulajdonságai Csersavat nagyon kis mértékben tartalmaz, gyantatartalma egyáltalán nincsen. Faanyaga semleges kémiai hatású. Kitermelés után a teljes száradásig egyfajta jellegzetes zöld illatot érezhetünk rajta. A magas víztartalomnak és a semleges kémiai hatásnak tulajdonítható a normál légszárazság eléréséig a faanyag felületi gombásodásra hajlamos.

Faanyag vizuális tulajdonságai Egységes felületű, világos színű, nagy évgyűrűkkel rendelkező texturával bír. Az évgyűrűk színében 2-3 színárnyalatnyi eltéréseket tartalmazhat.

A faanyag felhasználásnál kezdjük a sort azzal, hogy mire nem javasolt felhasználni a Cotevisa2 ipari császárfa faanyagát!

A sejtszerkezetből és a sejtfal vastagságával adódóan mondhatjuk azt, hogy olyan felületekre, ahol a faanyag állandó kopásnak van kitéve, oda nem ajánljuk őket. Ilyen felületek lehetnek például: padló, parketta felületek, lépcsőfokok, ahol folyamatosan felületi kopásnak van kitéve a faanyag.

Ezeket a területeket leszámítva egy általános célú, széleskörű faanyag felhasználást tesz lehetővé a Cotevisa2 ipari császárfa. Alapanyagfelhasználás szempontjából ideális termékkörök: bútor, nyílászárók, szerkezetielemek, díszítőelemek, sporteszközök, dísztárgyak, lambériák és minden más olyan felhasználás, ahol könnyű szerkezetű faanyagra van szükségünk. Pl.: méhkaptárak, tároló dobozok, konténerek,de felhasználása ideális rönkházak építésére is. Hosszasan lehetne sorolni még azokat a területeket, amelyek szinte korlátlan mennyiségben tudják befogadni a minőségi ipari császárfa faanyagát.

Cotevisa2 ipari császárfa felhasználása

Mit kezdjünk a felületi kopásállósággal, hogy tudjuk ezt a tulajdonságot javítani? Kombinált, rétegragasztott technológiával például a lépcsőfokok alapjára ragasztott keményfa réteggel elérhetjük azt, hogy a lépcsőnek a szerkezeti súlya alacsony marad az ipari császárfa súlyának köszönhetően, viszont a felületi kopásállósága a keményfának köszönhetően nagyon jó tulajdonságú lesz. Ide nemcsak keményfa faanyagot használhatunk fel, hanem bármi más anyagot, ami a lépcsőfok felületi kopásállóság növeli.

További nagyon komoly lehetőségek vannak a Cotevisa2 ipari császára hasznosításában, a faanyag táblásításában illetve tömbösítésében. Ezeket a táblásított anyagokat elsősorban olyan helyeken használjuk, ahol nagyobb területet kell áthidalni és egy egységes zárt faanyag szerkezetre van szükség. A Cotevisa2 ipari császárfa tulajdonságainak köszönhetően a táblásított anyag nagyon kedvező súlyú, de mégis erős, így előszeretettel használják.

A faanyag kitermelve, frissen rendkívül jól hántolható. Ezért magas minőségű furnérlap, illetve farostlemez, OSB lap készíthető belőle. A könnyű súly miatt ezeket a termékeket prémium besorolás illeti meg. Furnér táblák készítésénél a már korábban említett, kombinált, vegyes szerkezetű anyagfelhasználással szintén elérhető az rendkívül könnyű súly és erős felületi kopásállóság, keményfa tappintás.

Cotevisa2 ipari császárfa felhasználása - szendvicspanel

A nyesedék, valamint a felfűrészeléskor keletkezett szélveszteség sem vész kárba. Ezt az anyagot aprítékolni kell. Az így nyert darálék felhasználható betonba keverve könnyűbeton előállításához, valamint magát a faanyagot vissza préselve jó minőségű fabrikettet tudunk készíteni.

Faanyag tartóképessége kezeletlenül csak beltéri használatot tesz lehetővé. Ellenben a megfelelő felületkezelő anyag megválasztásával nagyon jó védelmet tudunk biztosítani. Akár hosszú kültéri tartósság is elérhető. Mint korábban írtam a faanyag nem tartalmaz gyantát, illetve nagyon minimális csersavtartalma van, ezért száradás után bármiféle felületkezelő anyagot rendkívül jól magába tud szívni. Sejtszerkezetének köszönhetően ugyanazt a felületkezelő anyagot használva mélyebb felszívódást tudunk elérni, mint más hagyományosan forgalomban lévő ipari faanyagok esetében. Így a felhasznált anyag által kialakított védelmet tartósabbá tudjuk tenni. Mert tudjuk hogy kültéri felhasználás esetén minden faanyag addig van védve, ameddig a használt felületkezelő anyag kitart.

Újtechnológiás eljárás Jelenleg kísérleti szakaszban van egy olyan felületkezelő rendszer kifejlesztése, amely zárt, magasnyomású tartályban a felületkezelő anyagot mélyen a faanyag belsejébe impregnálja. Teszi mindezt magas nyomáson, az így kialakított védelem a faanyag teljes keresztmetszetében kivitelezhető. Nagy lehetőségek vannak például tűzállo faanyag előállításában a már korábban említett könnyűsúly megtartásával. Az ipari császárfának felhasználás szempontjából a piac ezen területén is igen komoly szerep juthat.

Összegezve A fent leírtak alapján elmondható, hogy a Cotevisa2 ipari császárfa faanyaga meglehetősen széles körben felhasználható. Szerencsére egyre jobban megismeri a piac és így egyre nagyobb az igény a felhasználásukra is. Ha mindezek mellé számításba veszem, hogy a Magyarországon jelen pillanatban általánosan felhasznált faanyagok ( mint pl.: a fenyőfélék) 90%-a külföldről érkezik, már tisztább képet kapunk arról, hogy egy jó minőségű, Magyarországon előállítható, gyors növekedésű faanyagban mekkora potenciál van. Köszönöm, hogy végigolvasta a cikkemet, bővebb információért vagy pontosításért, kérem keressen minket az alábbi elérhetőségeinken >> Paulownia Planet - Franczia Balázs – Cotevisa2 ipari császárfa

Kapcsolat

1 509 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page