top of page
Keresés
  • Szerző képeFranczia Balázs

Cotevisa 2 császárfa faanyagának minőségi vizsgálata, és tervezhető faanyag felhasználása


Paulownia növények (császárfák) faanyagának használata kevésbé elterjedt Magyarországon. Amennyiben általános célú faanyag felhasználásról esik szó, akkor mindenkinek a fenyőfélék jutnak eszébe. Valóban, hazai körülmények között ez a legelterjedtebb faanyag. Az már kevésbé ismert tény, hogy ebből a faanyagból állítja elő hazánk a legkevesebbet.

Cotevisa 2 ipari császárfa faanyag felhasználhatóság

A jelenlegi tendencia az az, hogy minden felhasználásra váró farönk, vagy fűrészárú 90-94% külföldről érkezik. Elsősorban Szlovákia, Ukrajna, Románia területéről érkeznek hozzánk feldolgozásra váró farönkök. A múlt század elején kialakult faanyag felhasználási szokásaink az elmúlt 100 év alatt nem nagyon változtak. Az ország határai viszont igen. Ez a fő oka annak, hogy jelenleg Magyarország hatalmas faanyag behozatalra szorul. A békeszerződés lezárása után megkezdődtek ugyan az erdőtelepítések, hogy enyhítsék a hirtelen keletkezett hatalmas hiányt, de sajnos a megmaradt területeink nem kedveznek a fenyőfélék neveléséhez. Az a néhány régió, ami alkalmas fenyőfa telepítésére, az közel sem tudja kiszolgálni a hazai szükségletet. Léteznek ugyan kiváló minőségű faanyagink hazai termőterületeken, tölgy, bükk, kőris, akác... stb stb. Ezek ipari felhasználásra vagy nem alkalmasak, mint például az akác, vagy olyan hosszú a vágási érettség ideje, hogy nem reális ez a felhasználási mód. Prémium faanyagaink, a tölgy és a dió, pedig a megfizethetetlen kategória miatt kiesik a látókörből.

Nagy szükség van egy hazánkban termeszthető, általános ipari felhasználásra alkalmas faanyagra. Ez idáig nem lehetett felmutatni igazi alternatívát, nem volt olyan növényfajta a piacon, ami valóban szélesebb körben alkalmas lett volna ipari felhasználásra.

A következő rész betekintés enged abba a kísérlet sorozatba, amit a Cotevisa 2 ipari császárfa Paulownia clonnal folytattunk 2012 óta. Az előre leszögezhető, hogy nem ez a faanyag feldolgozás Szent Grálja, és nem nyújt minden problémára megoldást. De igen is jó alternatíva néhány területen a faanyag használata. Segítségével csökkenthető a külföldi behozatal, valamint a helyben megtermelt és felhasznált faanyag kevesebb környezetterhelést, és helyi bevételt jelent.

Vizsgálatok menete, felépítése

Vizsgálat előkészítésénél figyelembe kellett venni, hogy a Paulownia fák (császárfák) faanyagát a világ más tájain széles körben használják. Felhasználási területük sokban megegyezik, a hazánkban használatos fenyőfa alapanyag alkalmazási területével. Ez mindenképpen jó kiinduló irány, ha a faanyag végleges felhasználási irányát szeretnénk meghatározni. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy azon területek ahol ezek a fajok elterjedtek, mint általános célú faanyag, vagy szubtrópusi területek, vagy meleg csapadékos kontinentális klímán helyezkednek el. Hazánk időjárása nem kedvez a császárfa alapfafajok termesztésének, és haszonnal nem voltak telepíthetőek ezek a növények.

Elsősorban a telek azok, amik árthatnak a Paulownia (császárfa) alfajoknak. Ezek a növények csak mérsékelt fagytűréssel rendelkeznek. A császárfa palánta, vagy csemete állapotú fiatal fák szinte biztosan kifagynak a téli hidegekben. Tehát hazai termesztése az elmúlt évtizedekben csak fikció formájában merülhetett fel. Hazánkba érkeztek olyan dokumentációk, ahol pontos leírása volt a Paulownia faanyag fiziometriás tulajdonságainak, ezt a szakemberek is megismerhették, és számolhattak vele. Viszont épp úgy, mint a fenyőfából, ebből is csak a behozatal maradt, mint opció. A földrajzi távolságok miatt viszont sokkal kedvezőbb a környező országokból megszerezni a faanyagot, mint a fél világot átutaztatni érte.

Jelenleg hazai termesztésben ipari körülmények között csak a Cotevisa 2 ipari császárfa Paulownia clon-nal zárható sikeres ültetvénygazdálkodás a császárfák tekintetében. Mégegyszer hangsúlyozva az ipari termesztéstechnológiát. Nagyon fontos, hogy a faanyag minősége felhasználásra érdemes legyen, és megközelítse az őshonos területeken mért eredményeket. Mert csak így fogadható el a későbbi felhasználás, valamint ennek fényében lehet meghatározni alkalmasságot a faanyag végfelhasználási területére.

Pontos vizsgálati értékek megállapításához Magyarország területéről származó, itt helyben kinevelt Cotevisa 2 faanyag szükséges.

Vizsgálatba bevont termőterületek, parcellák:

  • Parcella száma: SER 01-SER02-SER03-SER 04

  • Darabszám: 1 850 db

  • Ültetés éve: 2012-2013-2014-2015

  • Parcella száma: MEZ 01

  • Darabszám: 550 db

  • Ültetés éve: 2015

Faanyag minőségét célzó vizsgálatok, és kísérletek ezen területekről kitermelt Cotevisa 2 ipari császárfa farönkökkel lettek elvégezve. Vizsgált farönkök kitermelése téli időszakban történt.

Cotevisa 2 ipari császárfa faanyag felhasználhatóság

Cotevisa 2 ipari császárfa faanyag felhasználhatóság

Elsődleges jellemzők:

  • Kitermelési nedvességtartalom: 42 % feletti. Rendkívül nedves.

  • Faanyag súlya relatív 0 % nedvességtartalom mellett: 310 kg/ m3

  • Színe: Világos bézs alapon, szürke, és okker. Geszt része sötétebb barna, helyenként lilás beütéssel.

  • Felületi kopásállósága: alacsony

  • Szabadéri körülmények között könnyen szárítható. Ugyanakkor rönk alakban, hántolás nélkül nehezen szárad.

  • Felfűrészelve, szélezetlen deszka alakban 2,5-3 hónap alatt légszáraz. Ez jónak mondható.

  • Műszárítást jól tolerálja, akár 8-12 nap alatt szárítható.

  • Faanyaga gyantát, erős csersavat nem tartalmaz. Nem allergén faanyag.

  • Repedésre vetemedésre kevésbé hajlamos, száradáskor minimális a faanyag zsugorodás.

  • Betartott munkatervvel nevelt faanyag esetén, a rönkanyag hasznos felhasználható hosszméretében csomók nem voltak megfigyelhetőek. A faanyag kieső csomót nem tartalmaz.

  • Kérge rendkívül vékony, száradáskor könnyen leválasztható a fatörzsről.

  • Másodlagos, felhasználásbeli jellemzők:

  • Könnyen feldolgozható. A faanyagban nincsenek belső feszültségek, fűrészelés, gyalulás akadálymentesen végezhető.

  • Marás közben nagy kiszakadó darabok nem voltak megfigyelhetőek.

  • Ragasztása erős kötést eredményez, mind hígabb, mind sűrűbb ragasztókeverékek esetén a ragasztóanyag megfelelően beszívódott a faanyag felületébe.

  • Szegmegtartó képessége korlátozottnak mondható. A vékonyabb szegek nagyobb erőhatásra kiszakadtak a faanyagból. A közepes, és nagyméretű szegek jó tartást eredményeztek. Külön megfigyelhető volt, hogy nagyobb szegek beverése sem okozott feszültséget, valamint repedést a faanyag folytonosságában.

  • Csavarozhatósága szintén erős kötést eredményez. Csavarfejek süllyesztett, vagy sülyesítés nélkül behúzatva megfelelőn erős rögzítést eredményeztek.

  • Felületi kopásállósága alacsony. Csiszolásnál, illetve egyéb felhasználásnál megfigyelhető, volt, hogy a hagyományos fákhoz képest a faanyag felületi ellenállása alacsonynak mondható.

Cotevisa 2 ipari császárfa faanyag felhasználhatóság

Cotevisa 2 ipari császárfa faanyag felhasználhatóság

Cotevisa 2 ipari császárfa faanyag felhasználhatóság

Felületkezelés:

  • Nyers faanyag felületkezelés nélkül gombabetegségekre hajlamos.

  • Mind légszárított, mind műszárított faanyag esetén megfigyelhető volt, hogy a faanyag könnyen felvette a környezeti nedvességet.

  • Pácolása, festése kiváló takarást, és védelmet eredményezett. Megfigyelhető volt, hogy a fa rostjaiba mélyebben épült be a használt felületkezelő anyag. Ezáltal jobb védelmet biztosított, mint más faanyag esetében.

  • Vizsgálat eredményéből meghatározható feldolgozási lehetőségek, végfelhasználati javaslatok

  • Vizsgált faanyag Paulownia Cotevisa 2. Bizonyos területeken lemarad ugyan a hazánkban túlnyomó rész használatos fenyőfélék mögött, ugyanakkor a kapott eredmények alapján kijelenthető, hogy bizonyos felhasználási területeken még jobb eredményeket is el lehet érni ezen faanyag használatával. Összességében jól feldolgozható, megfelelő tárolással, felületkezeléssel, tartósnak mondható. Súlya a fenyőfa súlyának 2/3-a, ami lényegesen lecsökkenti a belőle készült szerkezetek önsúlyát. Teherbírása közel azonos a fenyőfáéval. Azonos átmérő esetén nem sokban marad le tőle. Ugyanakkor számításba kell venni, hogy nem tartalmaz csomókat a faanyag, fenyőfák esetében a csomó, mint szerkezeti gyenge pont jelentkezik. Ez a szerkezeti gyengeség a megfelelően nevelt Paulownia Cotevisa 2 esetében nincs jelen a faanyagban. Gyantát nem tartalmaz, ezért gyantatáskák sem alakulnak ki benne. A felületkezelő anyagokat egységesen, a kezelt felület teljes területén felszívják, így biztosítva a maximális védelmet.

Cotevisa 2 ipari császárfa faanyag felhasználhatóság

Cotevisa 2 ipari császárfa faanyag felhasználhatóság

Cotevisa 2 ipari császárfa faanyag felhasználhatóság

Javasolt felhasználási területek:

  • Első sorban beltéri nyílászárók, falburkolati elemek, lambériák, könnyű-szerkezetes, valamint gipszkarton szerkezetek vázalapja, bútorok, tároló dobozok, polcrendszerek alapanyagául szolgálhatnak.

  • Emelt szintű felhasználás esetén készíthető belőle táblásított anyag, rétegragasztott, és tömbösített faanyag, valamint szendvicspanel. Ezek az anyagok már alkalmasak szerkezeti építkezésre, építőipari felhasználásra, hajók beltéri berendezésére, hőszigetelt vagy hő és hangszigetelt elemek gyártására.

  • Emelt szintű feldolgozással készíthető a faanyagból, rétegragasztott kombinált faanyag. Ami már erős felületi kopásállósággal rendelkezik, mindezek mellett megmarad az alacsony szerkezeti önsúly. Hántolásos technológiával előállítható belőle rétegelt lemez, vagy prémium furnér alapanyag.

  • Szintén prémium minőségű alacsony súlyú OSB lapok készíthetők a farönkök felhasználásával.

Cotevisa 2 ipari császárfa faanyag felhasználhatóság

Cotevisa 2 ipari császárfa faanyag felhasználhatóság

Amennyiben Ön is úgy látja, hogy a Cotevisa 2 ipari császárfa komoly piaci potenciál van, vegye fel velünk a kapcsolatot! Hasznosítsa magas profittal területeit, hozzon létre cotevisa 2 ipari ültetvény!

Paulownia Planet - A zöld üzlet

4 312 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page