top of page
Keresés
  • Szerző képeFranczia Balázs

Az ipari császárfa visszavágás munkafolyamata

Az ipari császárfa neveléshez kettő feltétel szükséges: Az egyik a minőségi, megbízható és klímatűrő szaporítóanyag, a másik a munkaterv, mely lépcsőzetesen egymásra épülő munkafolyamatokból tevődik össze. Ezen munkafolyamatok egymás után, illetve egymást kiegészítve teszik lehetővé a minőségi faanyag kinevelését. Vannak ciklikusan visszatérő munkafolyamatok, amelyek elkísérik az ültetvényt a telepítéstől a faanyag kitermeléséig. Emellett vannak olyan teendők, amiket csak egyszer kell elvégezni a faanyag kinevelés során, ezeket hívjuk kardinális teendőnek. Mivel a hibázási lehetőség itt is fennál, ezért a nem megfelelően elvégzett munkafolyamattal akár kárt és veszteséget is okozhatunk magunknak, és az egész ültetvénynek.


Szerencsére 2021-től az Ipari Császárfa ültetvények tulajdonosait már egy Online Ültetvénynapló szolgáltatás is segíti. Ennek segítségével a Paulowniák a legoptimálisabb körülmények között nevelhetők. A folyamat végén sokkal biztonságosabban, pontosabban tudunk a várható bevétellel számolni.


A visszavágás egy kardinális teendőnek számít. Célja, hogy elősegítsük az ipari jelleg kialakítását. Erős, fejlett gyökérzóna esetén, ha megbontjuk a növény földalatti, és föld feletti egyensúlyi állapotát, akkor a Paulownia növény arra fog törekedni, hogy mihamarabb visszaállítsa az eredeti egyensúlyi állapotot. Ezt erőteljes növekedéssel igyekszik megtenni. A visszavágással tudjuk ezt a folyamatot beindítani. Előfeltétele, hogy a növényünk megfelelően fejlett legyen ahhoz, hogy a visszavágás évében komoly hajtást tudjon kinevelni. Ez az az év, amikor kialakítjuk a növény ipari jellegét. Végeredményben így tudunk a Cotevisa2-ből (Paulownia clon) ipari császárfát kialakítani. A munkafolyamatot csak azokon a növényeken végezzük el, amik a talajszint felett 1 centiméterrel elérték, vagy meghaladták a 4 centiméter törzsátmérőt. Ha több száron indult meg a növény előző évben, akkor a szárak összességének az átmérőjével kell számolnunk. A munkafolyamat tervezett ideje február vége-március eleje. Ezen időszak áll a rendelkezésünkre, hogy megejtsük a növényeken visszavágást.


A munkát kézi vagy gépi fűrész segítségével végezzük el. A talaj felszíne felett 2-4 cm magasságban leválasztjuk a fáról az előző évi hajtásokat. A csonkot ferdére hagyjuk, enyhén lejtős kialakítással, ezáltal a csapadék le tud folyni a növény száráról, és nem indulnak be a nem kívánt folyamatok. Utólagos sebkezelés nem szükséges.


Ipari császárfa ültetvény létrehozásával, vagy ipari császárfa csemete vásárlással kapcsolatban további információkért forduljon hozzánk bizalommal1 256 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Commenti


bottom of page